Erling Lundström

Foto: Norran

Personligt2016-04-01 04:00

100 år

fyller Erling Lundström, Norsjö, den 3 april.

Erling i Arnberg fyller tresiffrigt!

En vårdag i april 1916 föddes han på ensamstället Tvärliden i Norsjö som nummer tolv av totalt 15 barn i skaran efter Konrad och Kristina Lundström.

När man nu 2016 kommer till Tvärliden möts man av en grå timrad stuga utan isolering, dock drevad med mossa och trasmattor. På vinternätterna frös slaskhinken och vattenhinken. Hur var det att växa upp under sådana omständigheter? Jo, vi visste inte bättre och det var lika för alla!

Skolgången var ter kilometer bort i Risliden längs en smal stig. Betygsbokens utsaga om frånvaro på grund av bristande kläder och skodon uttryckte att det hade snöat mycket under natten och pappa Konrad var i timmerskogen. Annars gick hunden Musti i täten för barnaskaran och väntade ut skoldagen liggande på lärarinnans fötter i ett iskallt klassrum.

På 1930-talet kunde Erling och hans två bröder Martin och Henrik skapa lite bättre levnadsvillkor i Tvärliden. En bilväg handgrävdes till Risliden och en brunn minskade slitet att köra vatten från en kallkälla. I början av 1940-talet uppfördes också ett tidstypiskt sågspånsisolerat boningshus nu med el och telefon. 1930-talet innebar också att Erling gjorde rekryten på A8 i Boden. Andra världskriget innebar att Erling tillbringade totalt 900 dagar i Bodens fästning. Han kan än i dag berätta många historier om kaoset under mobiliseringen – Sveriges beredskap var inte så god.

År 1947 gifte sig Erling med Mary Nyström från Arnberg. Bröllopet varade i tre dagar med middag för 150 personer på storlogen i Tvärliden. Erling och Mary tog samtidigt över Marys hemställe i Arnberg där de 1953 uppförde en modern villa. Under senare delen av 1950-talet bytte Erling också inriktning på försörjningen. Det gick inte längre att leva på ett småskaligt jordbruk. Nya arbetstillfällen vid utbyggnaden av vattenkraften i Vargforsen och Gallejaur gjorde att arbetskraftsvärvarna från Göteborg fick nej från Erling.

1981 dör Mary samtidigt som Erling blir folkpensionär. Han lever vidare och utvecklar en stor vänkrets som gärna tar del av mustiga älggrytor och ugnsbakad fårfiol. År 1993 slaktas de sista fåren, ladugården rivs och en ny maskinhall uppförs. Dragspelandet från ungdomsåren återupptas inom ramen för Norsjö Accordion. 1980- och 1990-talet blev också 20 år med älgjakt och ett stort antal dråpliga historier med Erling i centrum.

Själv säger Erling att hans nuvarande största tillgång är ett huvud på skaft. Hörsel och syn har varit bättre, men man hör det man vill, säger Erling, som sedan tio år är väl omhändertagen på Klockarbo i centrala Norsjö. Han läser sin Norran och följer på tv varje match som Skellefteå AIK spelar.

Hur blir man då 100 år? Kan vara genetiskt, men i Erlings fall handlar det nog också om glimten i ögat tillsammans med framåtperspektivet. Sedan har det inte skadat med extrasaltat syltefläsk, en ordentlig snus och en klar till kaffet.

Sonen Stellan Lundström

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!