Barbro Godin

Foto: Foto: Privat

Personligt2018-12-29 03:10
undefined

Barbro Godin, född Lundmark, Täby, har avlidit.

Barbro föddes tillsammans med tvillingbrodern Patrik (sedermera konstnärbenämningen Dajjke) den 2 augusti 1927 i Adak, som är beläget i Malå kommun i Västerbottens inland (Lappland).

Barbros mor Betty Grönlund tillhörde en av byns mest välmående familjer som ägde såväl jordbruks- som skogsmark. Betty hade tvillingar innan hon träffade Barbros far, Axel Lundmark. Axel var tidigt föräldralös, varför han tvingades börja arbeta som vallpojke redan i elvaårsåldern. När han träffat Betty tilldelades de ett mindre hemman som de brukade. Axel drygade ut inkomsterna genom att bygga hus. Han fick fem pojkar och två flickor, av vilka Barbro var den ena.

Barbro var nummer tre i denna barnaskara, tillsammans med sin tvillingbror Patrik. Barbro hade en spartansk barndom där det krävdes att man hjälpte till i hushållet och hon drabbades av sjukdom. Såväl Barbros mor som far var med i frikyrkan.

Barbros far Axel förkovrade sig i juridiken och hjälpte byns innevånare med juridiska spörsmål. Han blev en betrodd man såväl i byn som i kommunen (byggnadsnämndens ordförande, häradsdomare). Familjen fick det bättre och bättre.

Barbro började studera på Lantbrukshögskola där hon fick lära sig matlagning, klädhantering, hushållssysslor med mera. Barbro fick ansvar inom byns skolbespisning. Därefter flyttade hon till Husum för att ta tjänst i en familj. Därefter flyttade hon till Lidingö för att ta en ny tjänst.

Därefter träffade Barbro sin man Robert Godin (som då arbetade hos Arvid Nordqvist) i Stockholm som hon gifte sig med 1955. De flyttade upp till Barbros födelseort Adak, som i mångt och mycket präglades av gruvan. Orten var ett tag något av ett "Klondike” inom gruvnäringen. Barbro och Robert beslutade att starta en liten näringsverksamhet bestående av taxirörelse, liten hotellverksamhet samt caférörelse. Man hade även utskänkningstillstånd via Systembolaget med mera. Deras verksamhet kom att bli något av en central punkt inom byn. 1957 föddes deras ende son, Per-Olof.

I likhet med övriga Sverige beslutade sig Barbro och Robert efter några år att flytta söderut (flyttlasspolitiken). Efter en kort ”mellanlandning” i Hälsingland flyttade de till Stockholm (Huddinge och sedermera till Täby).

Barbro opererades för ryggskott samt medfött hjärtfel, vilket innebar att man satte in en hjärtklaff.

Robert startade en liten åkerirörelse och Barbro började inom Hemtjänsten. De flyttade sedan till Täby där de bodde. Barbro lärde sig lampskärmstillverkning varvid hennes uppdragsgivare blev Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm. Hon blev deras specialist på spända skärmar med de mycket exklusiva tygerna designade av Josef Frank. De skärmar som Barbro gjort förgyller nu många hem, Sveriges olika ambassader utomlands och inom kungahuset.

Barbro ägnade sin fritid åt att bjuda vänner på goda middagar, porslinsmålning, silversmide och resor i såväl Sverige som Europa.

Efter Roberts frånfälle bodde Barbro ensam i Täby tills i början av 2016 när hon efter en sjukhusvistelse flyttade till äldreboendet Långbrogården. Efter att ha brutit lårbenshalsen och drabbats av en lunginflammation somnade Barbro lugnt in en måndagsmorgon i december.

P-O

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!