För nÄgon vecka sedan stÀngde Arla sitt mejeri i Sundsvall och lÄngfilen försvann frÄn sortimentet. LÀngre norröver kunde Norrmejerier triumfera och pÄ nyhetsplats i tidningarna berÀtta att allt skulle vara som vanligt hos dem. Som enda mejeri i landet ska Norrmejerier fortsÀtta tillverka lÄngfil.
VK:s Historieskolan letar fram boken âMaten - hunger och törst i VĂ€sterbottenâ ur gömmorna. En favorit som gavs ut 2003 och Ă€r slutsĂ„ld sedan lĂ€nge. I boken bollar tvĂ„ av lĂ€nets frĂ€msta matinspiratörer Ella Nilsson och Torgny Lindgren matminnen mellan varandra. En brevvĂ€xling om vĂ€sterbottnisk husmanskost och barndomsminnen dĂ€r recept och fina historier varvas mellan pĂ€rmarna.
Ella Nilsson Àr mest kÀnd som varande en av landets första sÄ kallade tv-kockar. Hon minns brevvÀxlingen med vÀnnen Torgny.
â Vi hade ju nĂ€stan samma bakgrund som uppvĂ€xta i VĂ€sterbottens inland. Jag var lantbrukardotter och familjen hade jordbruk Ă€nda till jag var Ă„tta Ă„r. Som vuxna brevvĂ€xlade vi under nĂ„gra Ă„r och under den tiden gick jag och lĂ€ngtade pĂ„ nĂ€sta brev. Torgny skrev sĂ„ roligt och finurligt, sĂ€ger hon.
I boken lÀr Ella Nilsson ut recept som enbÀrssik, gravad röding, enbÀrsdricka, Àlgrulle och tunnbröd. Författaren och ledamoten av Svenska Akademien Torgny Lindgren (1938-2017) kontrade exempelvis med recept pÄ torrgÀdda och mörtbullar. Han lÀngtade efter sylteflÀsk som han mindes frÄn uppvÀxten i Raggsjö.
â Han var matkunnig. Oj, jĂ€tteduktig! Han ville vĂ€rna om maten han vuxit upp med. Man kan ocksĂ„ sĂ€ga att han var tidig med att prata matsvinn, nĂ„t som Ă€ven nu verkligen ligger i tiden, sĂ€ger Ella.
I ett brev berÀttade författaren om moster Hildur som utvandrade till Kanada och genom en olycka försvann frÄn slÀkten under lÄng tid. Lindgrens mamma fortsatte skicka sina brev och fick en dag ett efterlÀngtat svar. Systern hade fÄtt en trÀstock i huvudet och legat medvetslös och tappat minnet tillfÀlligt.
Torgny Lindgrens mamma ville ha svar av sin Àldre syster hur hon kunde fÄ fason pÄ lÄngfilet igen. Ett fil som inte var sÄ tÀtt och segt som det skulle vara. En ny filtÀta (bakteriekultur) mÄste till i hushÄllet.
âDet spelar ingen roll om du anvĂ€nder tĂ€törten eller silkeshĂ„ret. Hur du Ă€n gör blir det lĂ„ngfiletâ, skrev systern frĂ„n Vancouver en dag i sitt första brev och livstecken i juni 1948.
Moster Hildur flyttade hem till Norsjö igen och levde tills hon blev över nittio. Men lÄngfilet ville hon aldrig Àta igen sedan hon förÀtit sig i Kanada.
âMin mor fick instruktioner; hon skulle doppa en linneduk i filet och lĂ„ta den torka, gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng, till dess att kluten var som ett stycke kartongâ.
Den masoniteliknande biten skickades med posten till Vancouver. VĂ€l i Kanada gjorde Hildur sĂ„ mycket lĂ„ngfil som hon lĂ€ngtat efter, att hon nĂ€stan inte Ă„t nĂ„got annat pĂ„ en hel mĂ„nad och âövermĂ€ttnaden drabbade henneâ.
Fakta
LĂ„ngfil Ă€r Ă€ven kĂ€nd under namnen lĂ„ngmjölk, tĂ€tmjölk, tjockmjölk eller bara fil. Det Ă€r en sorts filmjölk som krĂ€ver lĂ„g syrningstemperatur och lĂ„ng mognad. Konsistensen Ă€r seg och sammanhĂ€ngande â lĂ„ng. LĂ„ngfilens bakteriekultur sĂ€tter ihop mjölkens kolhydrater till lĂ„nga exo-polysackarider vilket ger den sega konsistensen. Traditionell lĂ„ngfil har framstĂ€llts mest i norra och mellersta Sverige samt i vĂ€stra Finland.
KĂ€lla: Wikipedia