Syskonens sommarjobb – odling!

Sommaren har anlÀnt och för familjen Sandlund börjar utomhusodlingen ta fart. Inte minst för barnen Sigrid och Sven, som i sommar odlar som sommarjobb. Men hur vÀcker man egentligen odlingsintresset hos den yngre generationen?

Efter en lÄng vinter kan Sigrid och Signar glÀdjas Ät att trÀdgÄrden gÄr i blom.

Efter en lÄng vinter kan Sigrid och Signar glÀdjas Ät att trÀdgÄrden gÄr i blom.

Foto: Morgan Bohman

Ljusvattnet2024-06-06 14:00

En bit in i maj hade vÀdergudarna bestÀmt sig: Ja, det blir sommar i Är ocksÄ!

Anne Sandlund har inte direkt varit orolig, men kan nu andas ut en aning.

– Nu Ă€r det som vanligt, enligt plan: harva, gödsla och plantera ut efter det, ungefĂ€r till mitten av juni, konstaterar hon.

undefined
Efter en lÄng vinter kan Sigrid och Signar glÀdjas Ät att trÀdgÄrden gÄr i blom.

Anne och Anders Sandlund fÄr i Är extra understöd av barnen Sigrid, 13 Är och Sven, 11 Är. De ska ha odling som sommarjobb 2024.

Men visst har de en del erfarenheter sedan tidigare.

– Vi hade var sin pallkrage som vi odlade i, med vĂ„rt namn pĂ„. Det var kul, sĂ€ger Sigrid Sandlund nĂ€r hon tĂ€nker tillbaka pĂ„ de första odlingsförsöken.

PĂ„ frĂ„gan om vad de ska sikta in sig pĂ„ i grönsakslandet svarar syskonen ”morötter!” med en mun.

– Man kĂ€nner skillnad. Köpta morötter Ă€r inte lika goda, konstaterar Sigrid, som Ă€ven har smak för dill.

– KĂ„lrabbi Ă€r min favorit. Jag skalar och Ă€ter den som den Ă€r, det Ă€r gott! sĂ€ger Sven Sandlund entusiastiskt.

Att plocka blommor och göra buketter har varit en av Svens specialiteter sedan unga Är. DÀr kommer familjens odling av snittblommor vÀl till pass.

undefined
Sven har bra kontakt med tuppen och hönorna som periodvis strövar fritt pÄ gÄrden.

Odling har ingen stor roll i grundskolans lÀroplan och syskonen Sandlund upplever att odlingsintresset inte Àr sÄ utbrett bland de jÀmnÄriga kamraterna.

Men om man ÀndÄ börjar odla, vilka blir deras tips?

– Börja litet! betonar Sven Sandlund.

– Och odla det som man gillar, det man Ă€ter mycket av, kompletterar Sigrid Sandlund.

Makarna Sandlunds taktik för att överföra odlingsintresset till sina barn har varit att skippa pekpinnarna och följa den klassiska devisen ”barn gör inte som vuxna sĂ€ger, utan som vuxna gör”.

– Vi har gjort och de har hĂ€ngt med. Det har inte varit nĂ„gra krav pĂ„ att man mĂ„ste odla, men ofta följer nĂ„gon med nĂ€r man ska skörda. Och smakar, förstĂ„s! sĂ€ger Anne Sandlund.

– Vi tycker det Ă€r roligt och dĂ„ hoppas vi det verkar lustfyllt, sĂ€ger Anders Sandlund och tillĂ€gger:

– Och att visa var maten kommer ifrĂ„n kĂ€nns ju viktigt.

undefined
Sven har stora förvÀntningar pÄ gurksorten Kiwano, hÀr Ànnu i plantformat.


Familjens yngste, snart tvÄÄrige Signar, kommer dÀremot ha en begrÀnsad roll som odlare de kommande Ären.

– Just nu Ă€r Signar vĂ€rre Ă€n alla skadeinsekter, sĂ€ger Anne Sandlund med ett skratt, dĂ„ den lille dagen innan verkligen trampade i klaveret (lĂ€s: solrosplantorna).

– SĂ„ han fĂ„r inte gĂ„ nĂ€ra de förodlade plantorna. Men Ă„ka med i traktorn gĂ„r bra, tillĂ€gger Anne.

Slutet av maj och första halvan av juni Àr en intensiv tid. Förodlade plantor planteras pÄ sin slutgiltiga plats pÄ friland och en del sÄs frÄn grunden direkt pÄ friland.

Nu ska alla förberedelser frÄn vintern och vÄren kulminera i ett optimalt nyttjande av den relativt korta vÀsterbottniska odlingssÀsongen.

– Om man fĂ„r önska vĂ€der fĂ„r det gĂ€rna vara sol pĂ„ dagen och regna pĂ„ natten, sĂ€ger Anne Sandlund, vĂ€l medveten om vĂ€dergudarnas svĂ„rbestĂ€llda nycker.

Med rÀtt flyt blir 2024 en riktig morotssommar, sÄ Sigrid och Sven fÄr mersmak för odlandet.

Sven vet i alla fall vilken grönsak han kÀnner mest spÀnd förvÀntan inför.

– Min gurka av sorten Kiwano. Den blir som en melon med taggar. Sticker man hĂ„l pĂ„ den, sĂ„ ser det ut som att det kommer blod och sĂ„ smakar den citron blandat med gurka, avslutar han.                                                                                                                                                    

undefined
Basilikan trivs bra i ett soligt köksfönster.
Fakta

MÄnadens grönsak: Basilika
*Basilika Genovese Àr en sort vi brukar odla.
*Fyll en kruka, back el liknande med jord. Blöt jorden och strössla ut lite frön pÄ jorden. StÀll krukan i soligt köksfönster el i vÀxthuset. HÄll sÄdden fuktig.
*NÀr plantan vuxit sig större kan du börja skörda, ju mer du skördar desto kraftigare blir plantan.
*FortsÀtt vattna vid behov och ge lite nÀring ibland.

AnvÀndbarhet: 4 av 10
ArbetskrÀvande: 2 av 10
Odlingstid kort/lÄng: 4 av 10.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!