Vissa aktier – fram för allt på amerikanska marknaden – har skjutit i höjden och slagit nya rekord. Mest notabla är tech-jättarna Apple, Microsoft, Facebook och Google. Jag pratade med en bekant som var fascinerad och lite orolig över tech-jättarnas storlek. Apple är i spetsen och snuddar på en värdering till 2 biljoner dollar. Det är en hissnande summa. Det snackas dystopiska framtider med endast ett mega-företag som tar över världen. Då måste jag säga att de må vara stora, men historiskt sett bleknar de än så länge, i jämförelse med en gigant såsom Nederländska Ostindiska Kompaniet. Där snackar vi mega-monopol.
Kompaniet bildades 1602 för att Nederländerna, som var en stor sjöfartsnation, kände att de saknade närvaro i Asien. Där var det fram för allt portugiserna som styrde handeln, men det skulle komma att förändras snabbt. Grunden till företaget blev ett flertal redan existerande kompanier med tillhörande skepp och besättningar som sammanfogades efter statligt initiativ. Det kom att bli en gigant av historiska proportioner. Deras struktur ses av många som födelsen till den moderna företagsstrukturen, då det var det första globala multinationella företaget att sälja obligationer och aktier till allmänheten. Kompaniet började med att endast handla med varor, alltså köpa och sälja vidare. Men det dröjde inte länge innan de hade egna fabriker och farmer över hela Asien. Varorna inkluderade bland annat kryddor, kaffe, sockerrör och vin, men de handlade med allt mellan himmel och jord.
Kompaniet hade kontor över hela världen och uppskattas att ha varit värd nästan 8 biljoner dollar i nuvarande pengatermer, alltså fyra gånger så stort som Apple. De kontrollerade så mycket som 40% av hela världens handel. De var inte utan konkurrenter, men dessa knuffades ofta ut genom militära insatser. Ja du läste rätt, de hade en egen militär också.
Men trots deras stora framgångar kom även denna bjässe att se sitt slut. Efter en fransk invasion av Nederländerna så övertogs företaget och 1798 upplöstes det efter att ha dominerat världshandeln i nästan 200 år. Trots upplösningen lever Kompaniet spöklikt kvar i megastrukturen på dagens företag, förhoppningsvis utan militärer denna gång.