”Trotsåldern höll ut lite längre”

Som barn ville jag alltid göra motsatsen till allt mina lärare samt föräldrar bad om. Trotsåldern höll ut lite längre än vad alla hade väntat sig.

Krönikören skriver om skidåkning.

Krönikören skriver om skidåkning.

Foto: Fotomontage

Krönika2022-03-17 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag berättar för mina vänner från England att längdskidor samt slalom i princip var mandatoriskt för idrotten i skolan uppe i Norrland så stirrar de på mig som om jag vore en alien. I England är det nämligen ett privilegium att åka skidor. "Det är mest rika familjer som har råd att ta sina barn till Alperna", förklarade en väninna i London för mig. Hon hade själv aldrig åkt skidor och tyckte det såg oerhört läskigt ut. 

Jag började tänka tillbaka på alla tidiga skolmorgnar jag desperat bett mamma att anmäla mig som sjuk så jag inte behövde åka skidor. Jag var otroligt less och kunde inte tänka mig något tråkigare. Samtidigt satt mina vänner i London hemma medan deras mer lyckligt lottade skolkamrater stack iväg till Alperna under sportloven. Det ger en lite perspektiv. För ett par månader sedan undrade jag ifall det var just skoltvånget som fick mig att inte gilla skidor som liten. När jag fick frågan att hänga med ett irländskt kompisgäng till Morzine i franska alperna tackade jag äntligen ja. Hade någon sagt till tonårsversionen av mig att jag en dag skulle ge upp sju dagars ledighet för att åka skidor så hade jag nog aldrig trott mina öron.

Men där stod jag till slut, högst upp på Morzine-Avoriaz med en häpnasväckande utsikt. Efter att ha bott i en vibrerande stad såpass länge kändes det otroligt lugnande att vara ett med naturen igen. Mina ben bar fortfarande på muskelminne och det dröjde inte länge innan jag visste exakt hur jag borde bära mig åt i backarna. Efter en kort stund märkte jag av ett element som definitivt inte fanns där under min barndom; här dracks det alkohol i backarna istället för varm choklad.

Vid toppen av många backar så serverade de både mat, dryck och allt du kan tänka dig. Artister uppträde på scener mitt i snön och champagne sprutades från taken. Sedan var det helt normalt att åka skidor nedför branta backar oavsett hur mycket man hade druckit.

Efter ett par vinglas frågade jag en fransman om det fanns skranor att åka ner på istället, till svar muttrade han att jag var en idiot på franska och växlade till engelska för att säga att jag kunde ta av mig skidorna och gå ner istället. Så det gjorde jag efter ungefär halva vägen medan jag tänkte, det här med skidor är riktigt grymt, trots allt.