Om gammord och nyord

”Institutet för språk och folkminnen” ger varje år ut en nyordslista som i urval samlar frekventa ord som uppstått under föregående år.

Krönikören skriver om nya och gamla ord.

Krönikören skriver om nya och gamla ord.

Foto: Fotomontage

Krönika2022-03-30 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att 2021 års lista kom att domineras av pandemin förvånar ingen. 

Vi har levt i en ”coronabubbla” och drabbats av ”maskne” med dålig hy efter flitigt användande av ansiktsmasker. Vi glömde alla vackra ord om global solidaritet och hamnade i ”vaccinationsnationalism”. Vi har skaffat oss ”vaccinpass”, gått på ”vaccinkonsert” och några av oss föll ner i ”vaccinklyftan”.

Många köpte en hund som, oavsett ras, kallas ”coronahund”. Köerna för att köpa en valp ringlade långa och priserna mångdubblades. 

Wikipedia förklarar ordet hybrid med ”en biologisk process som är resultatet av sexuell reproduktion mellan individer som är genetiskt olika”. Numera är det inte bara en åsna och en häst som kan åstadkomma en sådan. Det har blivit möjligt att ”hybridarbeta” på ett ”hybridkontor” och att vara deltagare i en ”hybridkonferens”. Att en hybrid alltid är ofruktsam och idélös verkar ingen ha tänkt på.

”Fono” är ett annat nyord som jag aldrig hade hört tidigare. Betydelsen är rädslan för att återgå till det normala, men jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att säga: ”Idag känner jag mig så fono”.

Miljön sätter självklart också sina avtryck i listan. Det är hög tid att sluta ”svinna” mat ner i slaskhinken och i stället börja botanisera i butikernas ”svinnlådor” efter mat som snuddar vid utgånget datum. ”Nettonollmål” är termen för att få stopp på den globala uppvärmningen då vi närmar oss temperaturökningens ”tippningspunkt”. 

Ett för mig helt okänt ord dök upp en bit in på det nya året. Det förekom i alla medier och fick feta rubriker långt utanför våra gränser. Det för tanken till medeltidens språkbruk och sluter tätt intill struphuvudet med överhängande risk för kvävning, och vem vet, kanske kommer ”avkraga” med i 2022-års nyordslista.

I dag är det den första april, dagen när man får ”lura” vem man vill. Att ”gaslighta” är ett liknande nyord som betyder att man manipulerar människor så att de börja tvivla på sitt eget förstånd. Innebörden har praktiserats i Ryssland långt innan ordet var uppfunnet. När Putin blev ”gaslightad” av sitt eget storhetsvansinne inledde han ett angreppskrig mot ett självständigt broderfolk som resulterade i en ofattbar stridsmoral hos det Ukrainska folket. Att han samtidigt lyckades ena hela Västvärlden hade han knappast räknat med.

”Nyord” i all ära, men min högsta önskan är att jag snarast ska kunna skriva en krönika om ”gammordet” FRED!