Mer sällan kanske vi tänker på hur stor betydelse det faktiskt har vad vi kallar olika saker. Hur vi även i en demokrati som Sverige försöker ta udden av känsliga frågor genom att byta namn på både människor och saker. Ett exempel här i Skellefteå är ju den nya bro som ska gå över älven. Den omnämns först som Nordanåbron och får sedan ganska snabbt namnet Centrumbron. Är det en slump? Knappast, speciellt då många medborgare förfärades av att dra in mer biltrafik i närheten av Skellefteås gröna lunga, Nordanå.
Och varför i hela friden har vi gett de äldre människor som är behov av samhällets stöd namnet brukare? Beror det på att det annars kan bli alldeles för moraliskt tungt för den enhet som på politikernas uppdrag måste spara in miljoner på vård och omsorg?
När en av Sveriges största kämpar för våra äldre medmänniskors välbefinnande talar så använder aldrig professor Yngve Gustavsson sig av namnet brukare. Han refererar alltid till våra åldringar, till de äldre människor som göms bakom undernäring och en stor överreprenstation bland pandemins offer. När makten svarar på kritiken så undviker man alltid ord med en medmänsklig koppling. Ett annat exempel är ju Migrationsverket. Från ansvarig minister hör vi ofta hur antalet nyanlända till Sverige måste minska. Klart det är lättare för de människor som fått uppdraget att dagligen repetera detta budskap till oss, att kalla dessa utsatta människor för nyanlända istället för vad de egentligen är, nämligen människor som flytt undan krig, förföljelse och svält.
Kund, klient, brukare och nyanländ är alla benämningar på människor som på något vis är beroende av samhällets stöd och omvårdnad. Och handlar inte dessa nya omnämningar egentligen om en form av avhumanisering? Ett sätt att vrida om den moraliska kompassen för de myndighetspersoner och vårdnadsgivare som dagligen måste ta moraliskt svåra beslut?
Och frågan jag ställer mig själv, att dagligen matas med dessa avhumaniserande ord, hur påverkar det min egen moraliska kompass? Så kanske är det inte så konstigt att många av oss upplever att samhället vi lever i, att det blivit en betydligt kallare plats.