Hur mycket KASAM har du i ditt liv?

Förra veckan var jag på chefskonferens i Nyköping. En av frågorna som diskuterades var hur vi kan se till få fram våra medarbetares fulla potential. Vi pratade om att vara t-formad, att fungera effektivt i sin egen roll men också ha förmågan att ha ett helikopterperspektiv, att se, förstå och bidra till det större sammanhang vi verkar i.

En person med stark KASAM kan uppleva sorg, smärta och ilska, men ta tag i problemet och lösa det. En person med svag KASAM kan istället uppleva ångest, förtvivlan och övergivenhet och förblir passiv eller förnekande.

En person med stark KASAM kan uppleva sorg, smärta och ilska, men ta tag i problemet och lösa det. En person med svag KASAM kan istället uppleva ångest, förtvivlan och övergivenhet och förblir passiv eller förnekande.

Foto: Illustration

Krönika2023-10-23 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att leda andra är ingen lätt uppgift. Ibland har man fullt sjå med att leda sig själv. När jag pratar med terapeuten på sjukhuset om varför jag haft huvudet så fullt av oroliga tankar den senaste tiden säger han att det inte är speciellt ovanligt. Jag har haft paus från cellgifterna ett längre tag. När kroppen börjar må bättre och regelbundenheten i behandlingarna försvinner finns utrymme att börja fundera på annat. Tänka mer framåt. Undra hur det ska bli. Längtan tillbaka till det normala blir starkare. Hoppet om att det skulle kunna bli som förut igen väcks.

Det kan det förstås inte bli, det vet jag. Men förlust, sorg och acceptans är inte linjära processer. Snarare går de i vågor, fram och tillbaka. Känslor kan hållas tillbaka när fokus behöver ligga på annat. De kan storma när de får tillåtelse.

Men det är intressant hur psyket påverkar en mycket mer än det fysiska.

Inom vården finns något som kallas för salutogent perspektiv. Det innebär att man fokuserar på vilka faktorer som upprätthåller hälsa, snarare än på vad som orsakar sjukdom. Begreppet myntades av en professor i medicinsk sociologi, Aaron Antonovsky, som forskade på varför vissa människor klarar att hantera motgångar bättre än andra, och ändå kan behålla en god psykisk hälsa.

Hälsa är inte ett antingen/eller-tillstånd, menade han. Istället beror det på graden av KASAM (nej, det är inte en magisk trollformel). KASAM står för känsla av sammanhang och består av tre delar: begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.

Begriplighet handlar om att kunna bedöma, förstå och förklara olika händelser, medan hanterbarhet är förmågan att kunna ta sig an dessa händelser utan att bli offer för omständigheterna. I vilken utsträckning kan du möta krav och hitta lösningar på olika utmaningar? Meningsfullhet innebär att känna sig delaktig och själv kunna påverka sin situation. Det kan också handla om att hitta ett syfte som gör en motiverad.

Sammanfattningsvis kan KASAM förklaras som i vilken utsträckning du har en känsla av tillit till din egna förmåga att möta motgångar. Har du hög tillit kan du genomlida nästan vad som helst men ändå uppleva att du har ett bra liv. 

Efter mötet med terapeuten börjar jag tänka på sinnesrobönen: ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

Att ha fokus på rätt sak. Just nu kanske begripligheten är lite lägre för mig. Just nu kan jag inte räkna med den förutsägbarhet i rutinerna som regelbunden behandling ger. Men jag kan ta kontroll över det jag faktiskt kan styra. Då kommer meningsfullheten också att bli större. 

Hur är det med dig? Har du KASAM i ditt liv? Om inte, vad behöver du förändra?

Och du som är ledare, lyckas du skapa KASAM i ditt team? För samma principer återkommer där, vilket är tydligt i allt jag nånsin läst och upplevt om ledarskap och medarbetarskap. För att trivas på jobbet behöver man ha tydliga och begripliga mål, och rätt resurser för att uppnå dem. Man behöver känna att det finns ett högre syfte med det man gör och att man har möjlighet att själv kunna påverka sitt arbete.

Tillvaron blir sammanhängande när den görs begriplig, hanterlig och meningsfull. Oavsett situation.