”Hoppas att leklusten håller i sig”

Forskare från Schweiz och USA har i en vetenskaplig rapport kommit fram till följande: ”Lite mer lekfullhet i vardagen kan faktiskt få oss att må bättre och känna oss mer tillfredsställda”.

Krönikören skriver om att våga vara barnslig.

Krönikören skriver om att våga vara barnslig.

Foto: Fotomontage

Krönika2022-04-27 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och att det kan vara värt att försöka vara lite mer barnslig varje dag. Jag hittade artikeln i tidskriften MåBra och den gav mig modet att offentligt blotta mitt barnsliga jag. 

Jag har sex dockskåp av varierande storlek. Från början fyllde jag rummen med möbler som jag sparat efter våra barn. Jag tapetserade med omslagspapper, klädde om soffgrupper, virkade pannlappar och bäddade små sängar. 

En kväll när jag just hade påbörjat mitt första skåp, hade jag inte visat något livstecken ifrån mig på flera timmar när Bertil ropade: ”Vad gör du?” ”Jag syr spetsgardiner”, svarade jag. Mycket förvånad ropade han tillbaka: ”Va! Var ska vi ha spetsgardiner?” Numera vet han exakt var de hänger. 

När jag surfade runt på sociala medier insåg jag hur många entusiaster och samlare av miniatyrer det finns i världen. Jag är medlem i flera grupper på Facebook där vi visar vad vi åstadkommer, utbyter erfarenheter, köper saker av varandra och tipsar om material. Jag hade aldrig själv kunnat gissa vad man kan göra av äggkartonger och insidan av en kaviartub. 

Efter en viss tillnyktring har jag begränsat och omdisponerat mitt samlande till att omfatta skåp och lådor med tidstypisk inredning från olika årtionden på 1900-talet. Jag har inrett en bagarstuga, en vävstuga och ett utedass från 1930-talet och är snart framme vid en fyrarumsvilla från 70-talet. Alla decennier har sin charm och kräver en hel del research. Lyckan att få tag på skalenliga kopior av ett inbyggt Elektroluxkylskåp, en fladdermusfåtölj och en kobratelefon till 50-talshuset är hitintills oöverträffad. 

Vårt gästrum är numera omvandlat till miniatyrverkstad och där står travar av plastbackar fulla med återvunnet material. Jag har helt nya ögon med mig när jag besöker secondhandbutiker och ser möjligheter i varje skrotlåda. För egen tillverkning har jag köpt en liten cirkelsåg, en bordsfast figursåg och små handverktyg. Med en viss baktanke fick våra barnbarn en 3D-skrivare i julklapp. Den, för en gammal tant, så obegripliga apparaten har levererat en fin spiskåpa och flera kopior av designade taklampor. 

Eftersom forskningsresultatet i ”MåBra” verkar vara vetenskapligt belagt tänker jag fortsätta att vara lite barnslig varje dag, och hoppas att leklusten håller i sig. 

Christina Ohlsson