Kollegan var helt fascinerad, inte utav fisken, utan av att någon forskare över huvud taget ville fördjupa sig i detta ämne. Vem kommer på den idén liksom? Jag är beredd att hålla med.
Vi fortsätter på temat annorlunda forskning. Jag hörde för en tid sedan att forskare från Australien testade att blanda begagnade munskydd med krossad begagnad betong för att göra stadig, mer miljövänlig betong. Vem kom på den idén? Och vem väljer att finansiera dessa ibland galna idéer som kan bli avgörande och revolutionerande upptäckter, eller totala fiaskon? Ja, inte vet jag. Men jag är evigt tacksam att dessa forskare finns. Utan deras nyfikenhet eller kunskap hade vi stått stilla i mångt och mycket.
Jo, jag bara måste få berätta om en annan forskning. Läste om en ny studie kring gäspningar hos djur. Studien bekräftade ett tydligt mönster: ju större gäspning, desto större hjärna. Forskarna tror att en större hjärna som då är mer aktiv och har fler hjärnceller skulle behöva mer kylning för att inte överhettas. Hjärnan kylas vid gäspning. Den allra kortaste uppmätningen av en gäspning gjordes, inte helt oväntat enligt mig, av möss. Deras gäspning pågick i genomsnitt 0,8 sekunder. Människan, som befann sig i andra änden av skalan, gäspade alltså längst av alla djurarter, hela 6,5 sekunder i genomsnitt. Återigen. Vem kom på att de bara måste forska på gäspningar hos djurarter?
Under något år arbetade jag med administration i samma företag som forskare som specialiserat sig på skogsbruk, underbara människor. I ett ynkligt försök att beskriva mina före detta kollegor kommer här min version av er skogsforskare, ur min synvinkel:
Respektingivande på ett vänligt men bestämt sätt. En nyfikenhet och ett driv jag icke tidigare skådat. Ja, ni kunde till och med konsten att förmedla kunskap så att vanligt folk begrep. Med flanellskjorta och flera decenniers kunskap i den gamla slitna Fjällrävenryggan gick ni där i korridorer, på universitet och i fina konferensrum, och bara kunde en massa. Ni fantastiska skogsforskare som gör världen till en bättre och mer upplyst plats, och förhoppningsvis bidrar till ett bättre framtida skogsbruk. Ni är bäst!
Jag kanske tog i lite. Men inte mycket. Forskare gör ett viktigt arbete som vi andra får ta del av många år senare.
Tack!