Berit Stern

Berit Stern, Jörn.

Berit Stern.

Berit Stern.

Foto: Privat

Jörn2022-07-30 05:00

Berit Stern somnade stilla in på Skellefteå lasarett den 22 juli efter en kort tids sjukdom.

Berit blev 91 år och var född i Skövde. Hon tog folkskollärarexamen 1952 och hade sina första lärartjänster i Värmland och Småland.

Året därpå gifte sig Berit med Peter i Skrea kyrka. De bosatte sig därefter i Skåne där Berit undervisade parallellt med att skaffa sig behörighet för att undervisa i realskola.

1957 flyttade de till Övertorneå där Peter fått sin första prästtjänst. Där föddes båda barnen, innan familjen 1961 flyttade till Fällfors och 1971 vidare till Högsäter i Dalsland. 1975 återvände familjen till Västerbotten och Jörn där Peter tillträtt en kyrkoherdetjänst.

Efter 30 års tjänstgöring i Norrbotten, Byske, Dalsland, Gummark och Kalvträsk, vidareutbildade sig Berit till SFI-lärare och arbetade sedan som detta i Jörn. Hon var en god pedagog med stor förmåga att anpassa undervisningen efter elevernas behov. Vid sidan av svenskundervisningen hade Berit ett starkt socialt engagemang och var ett stort stöd för många nyanlända, bland annat som hjälp vid myndighetskontakter. 

Efter sin pensionering 1996 gav Berit under många år privatundervisning i svenska språket.

Hon var mycket engagerad i sitt arbete och under den yrkesverksamma tiden upptog lärargärningen större delen av hennes tid. Berit tyckte om att vara i fritidshuset i Falkenberg och att lösa Sudoku och korsord på lediga stunder.

I oktober 2013 firade Berit och Peter diamantbröllop med den närmsta släkten.

Efter Peters bortgång 2014 och fram till sin död bodde Berit kvar i huset i Jörn.

Berit sade ofta att hon haft ett rikt och innehållsrikt liv.

Vi kommer att sakna alla givande samtal, och hennes omtanke om oss alla. 

Barnen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om