Gustaf Carlsson 100 år

När Gustaf Carlsson blev påmind om att han fyller 100 år sommaren 2021 så utbrast han: ”Hur är det möjligt att jag blivit så gammal?”.

Gustaf Carlsson, 100 år.

Gustaf Carlsson, 100 år.

Foto: Privat

Födelsedag2021-08-20 05:00

I många år har han förundrats över att han levt längre än någon annan i släkten. Nu har han krönt det med att fylla 100 år.

Gustaf föddes den 15 augusti 1921 i Ytterboda, Sävar församling. Han var först i barnaskaran av sex barn. Under krigsåren tog familjen emot en liten flicka från Finland, som blev en del av familjen. Föräldrarna var varmt troende och engagerade i byns EFS förening och även Gustaf kom att dela denna tro och engagemang genom livet.

Föräldrarna drev ett mindre jordbruk, ett litet sågverk och ett snickeri. Som äldste son fick Gustaf ett allt större ansvar för att hjälpa till på gården. Under kriget låg han i beredskapstjänst nära norska gränsen.

Gustaf hade läshuvud och trots att ekonomin var knapp så fick han möjlighet att studera till byggnadsingenjör i Örnsköldsvik. Där träffade han sin livskamrat Edla Östman från Docksta som han gifte sig med 1950 och de fick 68 år tillsammans.

Gustaf fick jobb i Skellefteå, dit det nygifta paret då flyttade. 1967 lät man bygga en villa på Blockvägen som blev deras hem i drygt 50 år.

I sitt arbete som chef för Riksbyggen i regionen medverkade Gustaf i att flera av Skellefteås bostadsområden växte fram, bland annat Moröhöjden och Anderstorp. Han var även ordförande i EFS Skellefteå och EFS på riksplan.

En viktig plats blev stugan på en ö i hembygden, där Gustaf och syskon byggde sommarstugor i slutet av 50-talet. Somrarna på ön tillsammans med syskonen och deras familjer blev till en nära gemenskap och en viktig del av Gustaf och Edlas liv. Hans generositet gentemot familjen var påfallande. Vi är många som fått god hjälp av hans starka och kunniga händer, samt en ekonomisk handräckning om det behövdes.

Gustaf och Edla tyckte mycket om att resa. Tillsammans med vänner besöktes de flesta världsdelarna, och resorna dokumenterades med tidens bästa filmteknologi.

Gustaf fortsatte att hänga med i utvecklingen och via datorn kunde han sköta ekonomin och följa med på aktiemarknaden. Varje dag tog han långa promenader tills han passerat 95 år.

Vid 97 års ålder blev han änkeman och ett år senare flyttade han till Sunnanängs äldreboende. Där firade han sin födelsedag med de två syskon som är i livet, svägerskor, syskonbarn och syskonbarnbarn.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!