Inger Furberg

20 juni 2019 03:02

Vår underbara mamma och älskade mormor Inger Furberg, Bergliden, avled hastigt, som 83-åring, på Skellefteå lasarett efter att hennes mående blivit sämre. Barn och barnbarn var med henne när hon tog sina sista andetag och hjärtat stannade, så hon fick känna sig trygg och lugn.

Hon var ensambarn, men umgicks mycket med sina kusiner och enligt hennes historier så hade de jättekul tillsammans. När Inger var liten så bodde hon i centrala Skellefteå med sin mamma Berit Lindholm och sin morfar. Honom tyckte Inger mycket om och när Berit jobbade tog han hand om henne som om hon var hans egen dotter.

När Inger var 14 år var hennes pappa Harry Lindholm med om en olycka och avled.

Inger älskade djur speciellt katter. Hon bodde med en svartvit huskatt som hon döpte till Mian. Mian fick totalt 49 små kattungar och hon har även haft två hundar.

Hon var duktig på att laga mat och var duktig på att baka, speciellt ett familjerecept på en specifik sockerkaka. På fritiden gillade hon att sticka sockar och mössor åt barn och barnbarn. Hon gillade sin symaskin där hon sydde allt ifrån gardiner till förkläden. Sommaren var hennes favoritårstid, för då fanns värme, fågelkvitter och vackra blommor på ängen. Hon gillade att hålla hjärnan i trim så därför löste hon korsord. Det bästa som fanns var att köra sin röda favorit-Fiat till hennes mammas stuga där hon kunde bada och ro. Efter några år så revs stugan för att det skulle byggas en järnväg till ett nytt företag på stället där stugan stod, detta tog hårt på Inger och hennes barn.

Mamman var mannekäng, vilket gav Inger ett modeintresse och hon var duktig på att matcha kläder. Hon brukade ibland följa med sin mamma på resor. Resorna gjorde att Inger blev intresserad av geografi som hon kunde så länge hon levde. Hon reste även med barn och barnbarn till exempel till Stockholm, till den goda maten och glassens land Italien och Spanien, som Mallorca dit hon åkte på bröllopsresa. Hennes historier visade hur mycket turismen utvecklats, vilket är kul. Vi tror att hon har fått uppleva det mesta hon ville och därmed är hennes drömmar uppfyllda.

Hennes första jobb var som jordgubbsplockare och att hjälpa morfar i bageriet med att baka och städa. När hon blev äldre så jobbade hon på ett kontor på Rönnskär, Boliden. Hon var lärling inom vården där hon exempelvis fick lägga om bandage. Hon var också sekreterare i Berglidens bönhus. Inger gillade att dansa till musik man kan röra sig till som Lillbabs, Björn Skifs, dansband och Ricky Martin. När hon var yngre så gick hon ut på dans där hon träffade Sture Furberg. Han dog i december förra året, men blev hennes man år 1965. Efter bröllopet flyttade hon till Bergliden där hon bodde i slutet och där hade hon bott i 50 år.

Hon gick en kurs i att bli hemmafru, vilket hon blev år 1967. Hon tog då hand om hushållet och sina två döttrar, Gunilla och Birgitta. Inger och Gunilla gick en ekonomikurs tillsammans, vilket de tyckte var kul.

Inger var en omtänksam person med ett guldhjärta som gav oss glädje, trygghet och en massa kärlek. Hon var vårt stöd och gav oss en peppande kram när vi behövde det, vilket vi kommer sakna.

Inger lämnar ett stort tomrum efter sig och en enorm saknad. Hon visste att vi älskade henne och det sista hon sa var ett försiktigt "älskar er" och vi älskar henne mer än vad ord kan beskriva. Vi är tacksamma för alla fina år vi haft tillsammans och allt hon gjort för oss. Hon kommer leva vidare i våra fina minnen och för alltid ha en stor plats i våra hjärtan. Hon kommer att vara viktig för oss.

Barn och barnbarn

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa