Ethel Forsström

8 januari 2019 03:00

Så har mamma Ethel lämnat oss och gått in i ljuset efter 96 års leverne här i vår dimension. Vi saknar henne alla och minns med tacksamhet hennes omtanke, givmildhet och kärleksfulla omsorg om oss barn, barnbarn och alla som hon kom i kontakt med och lärde känna. Tack också personalen på Brogården avdelning Utsikten där hon fick ett hem och en god gemenskap under sina sista 3,5 år.

Ethel föddes i Bennäs, Pedersöre kommun i Finland, granne till Jakobstad. I den svenskspråkiga församlingens vackra kyrka, Pedersöre kyrka, konfirmerades hon och gifte sig med sin Ragnar, som var hemma på permission, mitt under brinnande krig 1944. Barnen Håkan, Eva och Anders föddes i Bennäs och i Nykarleby, där familjen senare var bosatt.

Efterkrigstiderna var hårda i Finland och år 1961 flyttade familjen till Sverige för att hitta en tryggare försörjning. Flyttlasset gick till Örnsköldsvik, några år senare till Tranås och slutligen till Skellefteå 1967. Mamma utbildade sig till charkuterist i Jakobstad och hade sådana tjänster i dagligvaruhandeln i Tranås och Skellefteå.

Mamma tyckte om att resa och gjorde många resor utomlands för att låta solen läka hennes besvärliga psoriasis.

Mor och far var engagerade i Landsförsamlingens verksamhet och utveckling i bland annat Sjungande dalen. Sedan kyrkan blev byggd tjänande de församlingen som kyrkvärdar.

Kontakterna med släktingar och hembygd i Finland var viktiga. Varje sommar tillbringades vid havet i sommarstugan i Nabba utanför Jakobstad/Nykarleby. Något år efter pappa Ragnars bortgång 1998, sålde mamma stugan och bodde kvar i deras lägenhet på Morö Backe.

Nu har hennes poetiska diktarröst tystnat för oss och vi vill tro att den med finlandssvensk klang ljuder i evigheten.

Barnen Håkan, Eva och Anders

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Grönlund

Ämnen du kan följa