Zaide Andersson

Zaide Andersson, Bureå.

Dödsfall2022-11-28 05:00

Zaide Andersson har efter en tids sjukdom somnat in vid en ålder av 88 år. Under den sista tiden fanns barnen Pia, Åse och Urban med familjer vid hennes sida

Zaide växte upp på skäret i Bureå och förblev en obotlig optimist in i det sista, ett släktdrag hon ärvt från sin mor Amalia. Hennes vänliga och nyfikna sätt tillsammans med det optimistiska sinnelaget, gjorde Zaide till den minnesvärda person hon var. Vid 17-års ålder träffade Zaide vår pappa Thure. Tillsammans lämnade de Bureå för att sätta bo i Skelleftehamn. Där föddes barnen Pia, Åse och Urban med några års mellanrum. 

Längtan fanns dock alltid att återvända till Bureå, vilket också blev verklighet då det 1979 byggde upp ett nytt hem på Griffelgatan. Trots den besannade husdrömmen var nog favoritplatsen alltid ute på ön, som inom släkten kallas för Orsen. Ön blev en naturlig mötesplats för både familj, släkt och vänner. Där skapades det många oförglömliga fina minnen med Zaide. Under barnens uppväxt arbetade Zaide som dagmamma. Vid 40-års åldern tog hon chansen att vidareutbilda sig. Under studierna fick hon utveckla sitt stora intresse för grammatik och språk. Efter studenten startade Zaide upp Svensk Direktreklam i Skellefteå med omnejd samt arbetade sedan inom ekonomi på bland annat Sinus i Bureå och Ursvikens Mekaniska.

Ett av Zaides stora intressen var idrott i alla former, både som åskådare och som deltagare. Hockeymatcher, skidlopp eller handboll, gick det på tv så bänkade sig Zaide. Vid 84-års ålder besökte Zaide sitt barnbarn i Seoul, där tog hon chansen att se på OS live. I huset på Griffelgatan stod det ett pingisbord. Där utmanades (och spöades) barn och barnbarn med jämna mellanrum. Fram till sin 70 års dag spelade hon aktivt badminton i Korpen. För 14 års sedan blev Zaide änka, men behöll dock huset ytterligare några år innan hon flyttade till en lägenhet. Hon var genom hela livet engagerad i samhällsfrågor och politik samt en sann föreningsmänniska.

Vi har förlorat en fantastisk människa som för alltid kommer att fattas oss. Vi försöker trots allt att tänka positivt och glädjas över den tid vi fått tillsammans, även i denna ledsamma stund, för det hade Zaide gjort. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!