Värna Sundqvist Nilsson

Värna Sundqvist Nilsson, Arvidsjaur

Värna Sundqvist Nilsson

Värna Sundqvist Nilsson

Foto: Privat

Dödsfall2022-08-20 05:00

Värna Sundqvist Nilsson har avlidit 9 augusti 2022 i en ålder av 91 år. Hon var dotter till Ragnhild och Uno Sundqvist i Missenträsk. Där växte hon upp med fyra syskon.

Efter skolan arbetade hon en tid vid posten i hembyn. Mamma träffade sin blivande make Ingvald Nilsson i Granbergsträsk och 1950 föddes jag, dottern Agneta. 1952 flyttade familjen till Kiruna och 1958 föddes sonen Hans.

I Kiruna arbetade hon i många år på Domus på tyg- och garnavdelningen. I början av 80-talet började hon tillsammans med maken att arbeta som meteorolog i Katterjokk. I slutet av 80-talet gick flytten till Arvidsjaur och fortsatte då som meteorolog men nu i Ritsem.

Mamma blev änka 1997 och 2008 förlorade hon sonen Hans. Hennes stora intresse genom livet har varit handarbete av olika slag, stickade och virkade kläder till barn och barnbarn. Hon blev duktig på tennslöjdsarbete och många övriga hantverk där hon visade stor kreativitet och fantasi. På grund av svår reumatism kunde hon på senare år inte fortsätta med detta.

Mamma var mycket positiv och glad och hela livet nyfiken på att lära sig nya saker. Efter att ha fyllt 90 år bad hon mig skicka nybörjarböcker i spanska då hon bestämt att lära sig detta vilket hon tyvärr aldrig fick genomföra. Mamma var dock tapper och envis, klarat sig själv trots smärtor och olika sjukdomar. Med tanke på att både hennes make och son gick bort tidigt har vi tillsammans knutit starka band i både vått och torrt som mor och dotter.

Mamma hade vid sin död 5 barnbarn och 8 barnbarnsbarn. Vi minns henne med ljust minne som en person med stor integritet och kämparanda.

Dottern Agneta Svanborg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!