Valentin Bergqvist, Skellefteå

Valentin Bergqvist, Skellefteå.

Valentin Bergqvist, Skellefteå.

Valentin Bergqvist, Skellefteå.

Foto: Privat

Dödsfall2021-07-15 05:00

Valentin (Valle) Bergqvist avled den 22 februari efter en tids sjukdom. Han blev 83 år gammal och sörjes närmast av hustrun Mayne och barnen Emil, Sofia och Elin med familjer.

Han föddes i byn Petiknäs i Norsjö församling i norra Västerbotten. I hans föräldrahem lästes både Luthers och Rosenius skrifter flitigt. Dessa båda lärofäder blev sedan den grund som Valle stod på i sin teologi. Efter en tid som elektriker och lastbilschaufför började han studera vid Johannelunds Teologiska Institut.

Sin första tjänst som predikant var i Råå i Skåne men efter några år flyttade Valle till Västerbotten. Han var predikant i Umeå och Lövånger, lärare och skolpräst på Strömbäcks Folkhögskola och sjukhuspräst i Umeå och Skellefteå. Valle valdes in i EFS riksstyrelse och var under många år dess ordförande. 

Många är de som gärna lyssnade på Valle, när han predikade. Han var en berättare och utgick ofta från någon händelse från sin barndom.

Valle läste gärna poesi och de klassiska poeterna citerades ofta i hans predikningar.

Han förkunnade så ”Stororden” blev levande även för den som inte var uppväxt i någon väckelsetradition. Han var ärlig också om sin egen brottning med de eviga frågorna.

Valles stora intresse för teologi resulterade i många givande samtal och debattartiklar, där han delade med sig av sina tankar. Som lärare och präst på Strömbäcks Folkhögskola fick han vägleda många ungdomar i den kristna tron.

De sista åren blev Sjukhuskyrkan Valles arbetsfält, först i Umeå sedan i Skellefteå. Han var en god lyssnare och som själavårdare på sjukhusen fick han betyda mycket både för de sjuka, de anhöriga och för sjukhuspersonalen.

Valles röst har tystnat. Vi är många som är tacksamma över att ha fått lyssna till den rösten.

Bengt Bergius

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!