UllaBritt Larsson

Ullabritt Larsson, Bureå.

UllaBritt Larsson.

UllaBritt Larsson.

Foto: Privat

Dödsfall2024-06-15 05:00

Tio dagar före sin 89-årsdag avled vår mamma, Ullabritt Larsson. Mamma föddes i Gammelstan, Skellefteå den 14 juni 1935 som den första av två systrar, döttrar till Edla och Torsten Åström. Efter folk- och lanthushållsskola utbildade hon sig till barnsköterska i Kiruna och arbetade sedan på barnavdelningen på Skellefteå lasarett. Under utbildningen sommarjobbade hon som simlärare på barnkolonin i Burvik och berättade ofta om hur hon lärde ”hårde” Hardy Nilsson att simma.

Det var också då hon mötte vår pappa, Rune, som ofta vistades hos släktingar på Storön, Burvik. De gifte sig 1963 och bosatte sig på Norrbölegatan men när familjen växte med två söner gick flyttlasset, 1966, till en villa i Bureå. Där utökades familjen senare med en dotter. Bureå blev Ullabritts fasta punkt i livet men familjen tillbringade all ledig tid i sommarstugan på Storön. Först hyrde familjen av pappas släkt men på 1980-talet byggdes en egen sommarstuga där. 

När pappa blev sjuk avslutade mamma sin anställning på lassa för att vara anhörigvårdare och när han gick bort, 1998, valde hon att gå i pension. Hon sålde huset och köpte en lägenhet men blev Bureå trogen.

Mamma var nästan ständigt i rörelse med bakning, bärplockning, saftning, syltning och andra hushållssysslor. Handarbete, främst stickning och broderi, var stora intressen liksom att lösa korsord, särskilt i Allers där mamma var trogen prenumerant.

Familjen och släkten var viktig för henne, både hennes egen och den hon gift in sig i. Hon var tacksam över att berikas med fem barnbarn som hon gärna passade när det behövdes. Kusiner, syskonbarnbarn, tre- och fyrmänningar, mamma kunde alla deras namn och födelsedagar och ingen kunde som hon ta reda på hur människor var släkt med varandra, också människor som hon just träffat.

Tacksam över ett gott liv väl levt och över att ha fått vara vid sina sinnens fulla bruk ända in i det sista lämnade hon oss den 4 juni, saknad men levande i minne hos oss, tre barn och fem barnbarn. 

Staffan, Svante och Elisabeth 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!