Ulla-Britt Sundqvist-Stensman

Privat
Privat

Ulla-Britt Sundqvist-Stensman, Uppsala.

Dödsfall 3 februari 2024 05:00

Vår förebild som psykiater, docenten och tidigare överläkaren Ulla-Britt Sundqvist-Stensman, Uppsala, har avlidit på väg mot sin nittionde födelsedag. Hon lämnar efter sig maken Richard och broder Bo med familj.

Ulla-Britt växte upp i Lövånger i Västerbotten. Efter studentexamen i Skellefteå 1954 flyttade hon till Uppsala för studier i medicin och specialistutbildning i psykiatri. Hon blev biträdande överläkare vid Akademiska sjukhusets psykiatriska klinik år 1970 och disputerade år 1973 på en avhandling med titeln Academic performance and mental health in university students. Då, när den skrevs, för 50 år sedan, förstod nog vare sig Ulla-Britt eller hennes kolleger, att dess ämne, psykisk ohälsa, skulle komma att uppmärksammas mycket mer idag än då. 

Ulla-Britt var trogen sin klinik och sitt lärosäte hela sitt yrkesliv och blev där snabbt en kunnig, mycket respekterad och högst omdömesgill kollega. För oss i den yngre generationen blev hon en ovärderlig förebild och mentor som diskret handledde oss i allahanda psykiatriska spörsmål. Även efter sin pensionering kunde vi alltid vända oss till Ulla-Britt för att få råd och stöd samtidigt som hon följde och uppmuntrade oss i vår professionella utveckling.

Utanför sjukhuset levde Ulla-Britt ett inspirerande liv och besökte alla världens kontinenter. I en väl inredd folkvagnsbuss gjorde hon och maken Richard otaliga resor i Europa och angränsande medelhavsområden för att studera fåglar och kultur. I det vackra hemmet som speglade hennes och makens stora konstintresse bjöd hon till författarkvällar med bland annat P-O Enquist, Torgny Lindgren och Agneta Pleijel. Det var stort för en ung underläkare!

Nu finns inte Ulla-Britt längre, men kvar finns våra fina minnen av en mycket klok, ovanligt stark men lågmäld kollega med ett stort hjärta. 
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa