Ulf Henrikson, Skellefteå

Ulf Henrikson

Dödsfall2022-02-12 05:00

Advokat Ulf Henrikson, Skellefteå, har avlidit i en ålder av 89 år. Han efterlämnar hustrun Liil och barnen Anders och Ann-Sofie med familjer. 

Ulf föddes i Stockholm som den äldste av tre bröder. Efter studentexamen på Norra Real studerade han ekonomi på Frans Schartaus Handelsinstitut. Han fortsatte sedan att läsa juridik i Stockholm. Efter avslutade universitetsstudier tjänstgjorde Ulf som tingsnotarie i Östhammar, och det var då som han träffade sin blivande hustru, Liil. De gifte sig i Stockholm 1961. Ulf kom till Skellefteå som biträdande jurist 1962. Han blev medlem i Sveriges advokatsamfund 1965 och fortsatte att arbeta som advokat i Skellefteå. Med tiden kom han att specialisera sig på skaderegleringar, familje- och arvsrättsliga uppdrag.

Tillsammans med en kollega etablerade Ulf advokatfirman Carlbäck & Henrikson. I sitt yrke som advokat kombinerade han sitt genuina människointresse med yrkesexpertis; han lyssnade på sina klienter, satte sig in i deras unika ärenden med ett såväl brett som långsiktigt perspektiv på deras juridiska rättigheter och möjligheter. Ulf hade många intressen. Som ung älskade han att segla och gastade under flera somrar på stora segelbåtar men kom med tiden att föredra mindre båtar som han kunde segla ensam och ankra i små, skyddade vikar i Stockholms skärgård. 

Bottenviken erbjöd dock inte samma möjligheter till skärgårdssegling. Istället köpte familjen en sommarstuga vid kusten där Ulf med familj tyckte mycket om att vara. Ulf var intresserad av konst och under många år ordförande i Skelleftebygdens konstförening.

Konstföreningen erbjöd honom ett forum att kombinera och utveckla sina intressen för konst och kultur. Han hjälpte till att arrangera ett stort antal utställningar och var en drivande kraft bakom uppskattade konstresor till Finland, Ryssland, Frankrike och Italien. Ulf lärde också känna många konstnärer som han välkomnade i hemmet eller besökte i deras ateljéer. Under sitt yrkesverksamma liv var Ulf aktiv i Rotary International och han var engagerad i bildandet av klubben Skellefteå Malmen 1984. Genom Rotary arbetade han också med internationella hjälpprojekt. Ulf var också medlem i flera ordenssällskap. Han betraktade utmaningar och problem som strömmar och grynnor, ofta svåra att bemästra men alltid möjliga att navigera. Hans nyfikenhet och initiativkraft inspirerade familj och vänner till att ständigt lyssna, lära, ifrågasätta, och söka nya lösningar. Han var en älskad make, pappa, farfar och morfar. 
/Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!