Toiwo Långström

Toiwo Långström, Jörn

Toiwo Långström

Toiwo Långström

Foto: Privat

Dödsfall2024-10-19 05:00

Den 5 oktober somnade vår pappa Toiwo Långström in efter en tids sjukdom. Ett av hans många uttryck var ”Vad hände? Jo solen sken!”. Passande nog sken solen hela den dagen, kanske starkare än på länge.

Pappa föddes i Jörn och var väldigt stolt över sitt ursprung. Han spenderade även en hel del tid som ung hos sina morföräldrar, vilka drev lanthandeln i Grönbo. 1963 träffades mamma och pappa på Pansalen, där pappa spelade bas i enligt honom det svängigaste bandet i Sverige, Eijes. På 70-talet kom vi, son och dotter, till världen. Med tiden kom livets efterrätt, barnbarnen Molly, Eden och Lilly. Han hade en fantastisk relation med dem. Pappa och mamma gifte sig 60 år efter att de träffades - ”nu känner jag mig säker att hon är den rätta” sa han då med glimten i ögat.

Pappa var väldigt kreativ och musikalisk. Enligt uppgift hade han absolut gehör och var en extremt begåvad musiker där feeling nog var hans stora signum. Han hade en framgångsrik musikkarriär och tillsammans med Eijes spelade han bland annat med ”Abba-Frida", Björn Skifs och Svante Thuresson. Jazzen var hans stora musikaliska passion och han var medlem i ett antal mindre uppsättningar, även internationella. Han har spelat på berömda scener såsom Nalen.

Parallellt med musiken jobbade han på en reklambyrå, Stewal Reklam, vilken han med tiden tog över och den bytte senare namn till Långström Reklam. Pappa brann för travsporten. Han har varit amatörkusk, hästägare, travkrönikör och travexpert i Norran, medlem i Skelleftetravets styrelse under lång tid, samt personlig vän med stora delar av den yttersta trav- och kuskeliten. Han låg även bakom ett hästägarkonsortium, Stall Aperitif, vilka skördade en del fina framgångar, inte minst med ögonstenen Speedy Drew.

Fisket var en annan av pappas stora passioner, genom hela livet. Resorna, fiskepolarna och anekdoterna är alldeles för många för att rymmas i denna text. Inte heller finns utrymme att beskriva så mycket fint och roligt som vi inom familjen, släkten och den stora vänskapskretsen fått uppleva med honom. Så mycket kul, dråpligt och annat finns att minnas.

Pappa var en underhållare, en storyteller. Han var otroligt generös, omtänksam, bjöd på sig själv, hade en väldigt stor portion humor samt charm. Han var lätt att tycka om, för gammal som ung. Många är det som beskrivit pappa som deras bäste vän. Han var optimisternas optimist, "allting går", eller ”allting löser sig”. Och det gjorde det oftast, ibland lite dyrköpt...! Pappa var adjektivens och superlativens mästare, positiv som få. Han myntade många uttryck som kommer att leva med oss för alltid. Hade pappa fått skriva slutorden i denna text hade det med stor sannolikhet stått ”Keep on swänging”. Och det ska vi!

Vi väljer dock att avsluta med ”kul kul”, vilket var hans mest frekventa uttryck. Livet var ”kul kul” med pappa, det är så vi kommer att minnas honom.

Tack för allt pappa - alla minnen, all kärlek, all glädje!

Pär och Linda

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!