Teodor Lundmark

Teodor Lundmark, Boliden.

Teodor Lundmark

Teodor Lundmark

Foto: Privat

Dödsfall2022-03-16 05:00

Den 10 mars avled vår älskade Teodor Lundmark, Boliden i en ålder av 91 år. Teodor föddes och växte upp i Lillgranberg tillsammans med en syster och fyra bröder. I ungdomsåren arbetade han hemma på gården med skogsarbete, tjärdalar och kolbottnar. I mitten av 50-talet tog han anställning vid Boliden AB där han arbetade kvar till sin pension. Han började som förman blev, därefter gruvfogde. Slutligen arbetade han med studier inom gruvteknik med fokus på effektiva produktionsmetoder. Delar av hans studier används än idag i såväl utbildningssyfte som i praktiken. Teodor ansågs av sina kollegor som aktad, mycket kunnig och det han sa kunde man lita på.

Teodor träffade sin stora kärlek Doris f. Johansson från Gäddträsk, Renström. Paret gifte sig i juni 1955 och fick fyra söner. Familjen flyttade runt mellan olika gruvorter i Norr- och Västerbotten för att slutligen återvända till Boliden där de byggde hus. 

Under sommarhalvåret bodde de i stugan i Gäddträsk som var hustrun Doris föräldrahem. Familjen betydde mycket för Teodor där stugan i Gäddträsk blev en samlingspunkt. Han fick glädjen att få både barnbarn och barnbarnsbarn som alla betytt väldigt mycket för honom.
I stugan fick Teodor utrymme för sitt stora intresse för frilands- och växthusodling, han odlade allt från grönsaker, rotsaker till sommarblomster. 
Barnbarnen minns en farfar som hade glimten i ögat och nära till bus. De följde honom ut på fisketurer vid stugan för att meta abborre. När det var dags att åka hem kunde de få en gurka med sig för att äta på.

Ett annat stort intresse han hade var jakt, speciellt av småvilt. Lyckan var fullkomlig när han tillsammans med hunden gav sig ut på harjakt.
Teodor tyckte om att åka skidor. I unga år deltog han i ett flertal skidtävlingar med goda resultat. Han följde även bygdens hockeylag Skellefteå AIK med stort intresse ända fram till sin bortgång. 

Teodor var en mycket omtänksam person med ett stort och varmt hjärta och sa ofta att det var viktigt att känna sig behövd. Han tvekade därför aldrig att sträcka ut en hjälpande hand.

2017 blev Teodor änkeman. De fem sista levnadsåren bodde han på Skogsbackens äldreboende i Boliden.

Saknaden av vår älskade Teodor är stor men vi är tacksamma för de många ljusa och fina minnen vi har. De kommer för alltid att finnas bevarade i våra hjärtan. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!