Tage Roslund

Tage Roslund, Skellefteå.

Tage Roslund.

Tage Roslund.

Foto: Privat

Dödsfall2023-01-07 05:00

Tage Roslund 1930-2022. Tage Roslund har lämnat oss vid en ålder av 92 år. 

Närmast sörjande är hustrun Margaretha Roslund samt döttrarna Eva Granstedt och Annika Dahlbäck med familjer

Tage föddes och växte upp i byn Petikträsk med sina föräldrar och som yngst i syskonskaran med sex äldre bröder och en storasyster. Det var mycket bus och lek på den Roslundska gården och pojkarna Roslund utgjorde stommen i byns fotbollslag. Tage bestämde sig tidigt för att studera vidare och flyttade några år till Stockholm där han läste till Ingenjör. Tage återvända till Västerbotten och fick sitt första jobb som biträdande kommuningenjör i Jörn innan han blev kommuningenjör i Byske. 

På kommunalkontoret i Byske träffade han sin Margaretha och de gifte sig, byggde hus och fick döttrarna Eva och Annika. I samband med kommunsammanslagningen av Byske och Skellefteå 1967 utsågs han till arbetschef på gatukontoret i Skellefteå. Den gula villan i Byske såldes och det blev nytt husbygge i Skellefteå. Nya goda vänskapsband knöts i Skellefteå men paret Roslund släppte aldrig kontakten med vännerna i Byske. 

Familjen stod i centrum och många roliga semestrar med både tält och husvagn och även skidåkning i fjällen med familjen och vänner. Hur svårt kan det vara resonerade Tagen när han köpte slalomskidor till hela familjen på 70-talet. Med blandad stil tog vi oss nerför backarna på Vitberget, Malå, Stabbfors och Hemavan. Fritiden ägnades även gärna åt olika friluftsaktiviteter som cykling, fiske (sommar som vinter) och inte sällan såg man honom med i hammare i handen, det fanns alltid något att snickra eller bygga. Tage fixade allt och var det något han inte kunde så lärde han sig det. I mitten på 70-talet bestämde sig Tage och Margaretha att det var dags att sälja husvagnen och bygga sommarhus i Byske. Den här gången anlitades ingen byggfirma utan Tage bestämde sig för att bygga huset själv.

Tage var entusiastisk i allt han gjorde och han låg aldrig på latsidan. För att inte strandsätta fru och barn utan bil på helgerna så cyklade Tage tur och retur till Byske när han byggde där på helgerna. Tage satte aldrig sig själv i första rummet.

Nu har Tage somnat för gott och vi är tacksamma för allt han gett oss under sina 92 år. 

Döttrarna Eva och Annika 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!