Tage Hedenström

Tage Hedenström
Tage Hedenström

Tage Hedenström, Norsjö

Dödsfall 27 augusti 2022 05:00

Tage Hedenström lämnade oss den 9 augusti efter en kort tids sjukdom vid 74 års ålder. Närmast sörjande är hustrun Ingrid och sönerna Tobias, Mattias och Daniel med familjer.

Tage föddes i Skogfors vid Byskeälven som äldst av fem syskon. Efter tiden i Skogfors flyttade familjen till Byske. Som den ambitiösa och ansvarstagande man han var började han jobba i tidiga år. Han utbildade sig inom ASEA till starkströmselektriker som senare ledde till en anställning på ASEA i Västerås där han arbetade några år som kontrollant av komponenter till kraftverk. Även om han trivdes inom industrin ledde hans samhällsengagemang till att han ville vidareutbilda sig.

Han flyttade tillbaka till Västerbotten för att studera vid Vindelns Folkhögskola där han träffade sin blivande fru Ingrid. Han fullbordade sin examen i ekonomi och samhällsplanering vid Umeå Universitet. Tage och Ingrid fick tre söner och flyttade efter några år till Norsjö där sönerna växte upp. Norsjö blev Tages hem för resten av livet.

Tage var en varm far som alltid satte familjen först, han försörjde familjen i vått och torrt och såg till att hans barn fick bästa möjliga start i livet. Han var en välkänd person i Norsjö samhälle, dels i sin yrkesroll, dels för hans engagemang i det lokala kulturlivet. Han arbetade först på skolkontoret på Norsjö Kommun och sedan som bankkamrer på Sparbanken (senare Föreningssparbanken). Efter att han slutat på banken fortsatte han jobba med deklarationer, bouppteckningar och liknande uppdrag i eget företag. Han var kassör i Kyrkokören och Norsjö Konstförening och var revisor i andra föreningar. Han var mycket uppskattad för sin pålitlighet och noggrannhet som var tydliga personlighetsdrag hos Tage.

Musiken spelade en central roll i hans liv. Gitarr var hans huvudinstrument, men som nyfiken allkonstnär spelade han även saxofon, bastuba och trombon i olika konstellationer, bland annat i ett brassband och Norsjö storband. Han sjöng också i kyrkokören i många år. Han hade en period i livet då han målade och många av hans verk pryder hemmet.

Tage var mycket uppskattad för sin humor, värme och tillförlitlighet. Han var nyfiken och vetgirig och höll sig alltid uppdaterad kring samhällsfrågor, var intresserad av ny teknik och nya vetenskapliga rön samt älskade att resa och uppleva världen. Han var både en handlingskraftig och praktisk man såväl som en känslig och tänkande man. Han fann glädje och mening i handfasta saker som trädgårdsarbete och husbygge, men kanske främst i konsten och musiken. Han har förgyllt många stunder med sin fantastiskt allsidiga musikalitet, där vi främst kommer ihåg hans underbara gitarrspel. Nu har musiken från hans gitarr tystnat, men vi bär för alltid med oss tonerna.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa