Sven Johansson

Sven Johansson, Stockholm

Dödsfall2023-01-21 05:00

Tidigare landshövdingen Sven Johansson har avlidit på Stockholms sjukhem. 

Sven Johansson föddes 1928 i Malmö och hade en lång karriär bakom sig som moderat sjukvårds­politiker och landstingsråd i Stockholm när han utsågs till landshövding i Västerbotten 1978, en post han sedan innehade fram till 1991. Efter avslutat uppdrag som landshöv­ding åter­vände Sven och hans hustru Elin till Stockholm.

Sven var alltså skåningen som blev stockholmare för att sedan bli västerbottning, där han krönte sin karriär med att vara landshövding under tretton år. Sven blev en stor profil i Västerbotten, och kom med åren att bli både respekterad och om­tyckt i sin roll som statens främste företrädare i vårt län. Sven var en omvittnat god lyssnare, och visade ett stort engagemang för både näringslivets utveckling och den samiska befolkningens villkor. När vi har talat med tidigare medarbetare vid Länsstyrelsen som har personliga minnen av Sven så framhålls den vänlighet och omtanke han visade den egna personalen. 

I samband med att Sven avslutade sina år som landshövding författade han en skrift med titeln ”Västerbotten mot år 2010 – några ord till min efterträdare”. Denna skrift har alltså 32 år på nacken, men innehåller många framsynta tankar. Johansson tar exempelvis upp betydelsen av investeringar i vägar och järnvägar och betonar särskilt flygets ökande betydelse för norra Sverige.

Han framhåller den ännu inte fullt utnyttjade guldgruva som ligger i den västerbottniska maten, samt den potential som ligger i en utvecklad turism. Johansson framhåller också konstens, kulturens och vetenskapens stora betydelse för vårt län. Johansson skriver också – med närmast kuslig klarsyn – att risken för militära angrepp mot Sverige för närvarande får betraktas som låg, men att vi ”aldrig får bortse från utvecklingen i Sovjetunionen”. Han ger också ett råd till sin efterträdare att resa mycket i länet, och i sammanhanget ”inte glömma bort att besöka de mindre byarna”. 

Sven Johansson blev 94 år.

Helene Hellmark Knutsson, landshövding, Lars Lustig, länsråd 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!