Sven Hällerstrand

Sven Hällerstrand, Arjeplog.

Sven Hällerstrand.

Sven Hällerstrand.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

Dödsfall2023-04-11 05:00

Vår älskade Sven har lämnat oss i en ålder av 86 år. 

Sven föddes i Mullholm, Arjeplogs kommun, när det blev dags för skolgång flyttade familjen till Slagnäs. Efter avslutad skolgång började Sven arbeta i föräldrarnas skogsåkeri. Sven blev tidigt intresserad av natur och idrott. Speciellt duktig blev Sven på skidåkning. Så duktig att han inkallades till idrottsplutonen i Duved. På 50-talet tillhörde Sven Sveriges längdskidelit och tävlade med och mot bland annat Sixten Järnberg. Sommartid var han aktiv som centerhalv i Slagnäs IF. Sven älskade att vara ute i naturen och blev snabbt en baddare på hjortronplockning och fiske. 

Vid 25-års ålder ville Sven utbilda sig till vägmästare. Drivkraft har alltid var en av Svens kännetecken och han valde en kurs på Hermods så att han kunde kombinera jobb och studier. Sitt första jobb som vägmästare fick Sven efter Graddisvägen. Han var en omtyckt arbetsledare, kollega och sprängarbas.

1966 gifte sig Sven med Ingegerd Fjellström. Tre år senare föddes deras älskade dotter Charlotta och familjen levde tillsammans många fina år i Arjeplog. Tidigt 80-tal blev Sven änkling och förlusten av Ingegerd blev en stor sorg och omställning för både far och dotter. 

Livet fortsatte och Sven utvecklades i sitt arbete och sin specialistkompetens inom sprängning. Han fick uppdrag runt om i landet och blev vid 50-års ålder byrådirektör på vägverket i Borlänge.

Sven blev Arjeplog trogen hela livet. I slutet av 80-talet träffade han Christina Lenner som blev hans kära livskamrat resten av levnadsdagarna. Vid sidan av arbetet var Sven föreningsaktiv. Listan över hans ideella engagemang kan göras lång. Vi uppmärksammar hans politiska arbete i AFD och hans sociala arbete som socialnämndens ordförande i Arjeplogs kommun. Han hade ett brinnande intresse  för utvecklingen av besöksnäringen och var en omtyckte och engagerad ordförande för Kraja stugby. 

Svens sociala patos fortsatte efter den politiska gärningen med stort engagemang i Röda Korset och Hjärt och Lungsjukas Förening. Sven hade en stor vänskapskrets och levde med en smittande humor som aldrig lämnade honom.

Sven har efter en tids sjukdom lämnat dotter, sambo, släkt och vänner i stor saknad som den hedersman han var. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!