Sven Broman

Sven H Broman, Lövånger.

Sven Broman.

Sven Broman.

Foto: Privat

Dödsfall2022-12-23 05:00

Vår älskade Sven Broman somnade stilla in på kvällen den 16 december, 91 år gammal. Sven föddes 1931 som äldsta barnet till Harald och Ottilia Broman. Han växte upp i Broänge, Lövånger tillsammans med två bröder och en syster. 

Under ungdomsåren mötte han sin första livskamrat Marianne Bäckman från Selet, Lövånger. De gifte sig 1958. Tillsammans fick de barnen Maria, Jonas och Olof. Med åren har det blivit sju barnbarn och även ett barnbarnsbarn. 1984 gick Sven och Marianne skilda vägar och 1989 gifte han om sig med Elly Häggström, som blev hans livskamrat livet ut.

Efter realen och studentexamen blev det språkstudier i Uppsala. Engelska och tyska, men även grekiska och latin studerades. Efter avslutade studier återvände Sven till Skellefteå. Han undervisade i engelska och tyska, först på Nordanåskolan och sedan på Kaplanskolan. 

Vid sidan av språk var musik ett av hans stora intressen. Han har varit aktiv i Skellefteå Kammarmusikförening och med sin djupa basröst hade han en given plats i Skellefteå Kammarkör, kören DaCapo och Skellefteå Manskör. Otaliga är de körresor som han varit med på genom åren.

Sven älskade att resa och se nya platser. Han var genuint intresserad av människor och alltid mån om sina vänner. Han var omtänksam, nyfiken och vetgirig in i det sista. Han ville alltid ha koll på ursprung, oavsett om det gällde ord eller människor. Sven var aktiv i samtalsgrupp, studerade ortnamn och släktforskade. 

Sven var aktiv som få. Bärplockning, skogsarbete, fiske och skidåkning var stora intressen. Han hade många fina minnen från hjortronplockning, fiskafängen och Vasaloppsäventyr tillsammans med släkt och vänner. Han var lösningsorienterad och ställde alltid upp för alla som behövde hans hjälp.

Några platser hade en särskild plats i Svens hjärta, stugan på Storuttingen, Ellys barndomshem i Falmarksheden, huggarkojan i Istermyrliden och barndomshemmet utanför Lövånger. Det var också i Lövånger han själv ville sluta sina dagar. 

Under de sista åren började kroppen säga ifrån men Sven var fortsatt nyfiken och skarp i tanken. Han planerade för framtiden och utredde släktförhållanden in i det sista. Sven lämnar ett stort avtryck efter sig. Han var en förebild för många runt omkring honom. Saknaden är stor, men vi bär med oss många fina minnen och är evigt tacksamma för allt han gett oss.

Nu har hans trötta kropp fått ro och Sven har fått komma hem till vår Herre. Trygg i sin tro in i det sista.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!