Svea Magnusson

Svea Magnusson, Umeå.

Dödsfall 8 juni 2022 05:00

Svea Magnusson, Umeå, har avlidit i en ålder av nära 87 år. Hennes närmaste är maken Dag, syskonbarn samt svågrar och svägerskor.

Svea föddes 1935 i Innervik, strax söder om Skellefteå. Fadern James Normark var jordbrukare och fabriksarbetare och modern Ida Normark var hemsömmerska. Hon var yngst bland 4 barn men en bror dog endast 8 år gammal. Som ung flicka fick hon arbeta hemma i lagårn och berättade med stolthet att hon kunde minsann handmjölka korna. 

Efter folkskola studerade Svea på Edelviks folkhögskola i Burträsk och därefter på handelsskola i Umeå. 1955 fick hon anställning på sjukkassan/försäkringskassan i Skellefteå och arbetade sammanlagt i 40 år hos samma arbetsgivare till 1995, då hon slutade med pension. Hon hade olika befattningar, reste vissa år till lokalkontoren i länet och hade slutligen en tjänst som konsult i Umeå.

Svea gifte sig 1968 med Stig Olsson från Vallen som omkom i en arbetsplatsolycka 1972. Från 1978 var hon gift med Dag Magnusson och flyttade då till Umeå, där hon bodde på Mariedal till sin bortgång. 

Svea var mycket intresserad av resor och hon cyklade på 70- och 80-talen i Skåne, på Åland, Gotland, Bornholm, Danmark och Irland. Dessutom besökte hon Västeuropas samtliga länder och huvudstäder. Som ett extra fint minne räknade hon besöket i Peking och Kina 2013. Om vintrarna tillbringades en semestervecka med skidåkning i Tärnafjällen under 1980- och 1990-talen. Övrig tid på somrarna vistades vi i sommarstugan i Vallen, Lövånger. Bär- och svampplockning var också ett stort intresse, samt besök av släkt och vänner. Svea gick även ett stort antal kurser under många år till exempel om fåglar, sömnad, konst och musik. Hon besökte också Norrlandsoperan och Idun flera gånger varje år och tyckte om olika sorters musik. 

Svea drabbades för några år sedan av sjukdom men kunde bo hemma utom de sista 7 veckorna. I mitt hjärta har jag många fina minnen bevarade för alltid. 

Dag Magnusson 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Anders Nilsson

Anders Nilsson
Dödsfall

Anders Nilsson

Anders Nilsson