Sture Ohlin

Sture Ohlin, Malå.

Sture Ohlin.

Sture Ohlin.

Foto: Privat

Dödsfall2023-12-07 05:00

Sture föddes i Södra Bergnäs som nummer tre i en syskonskara på fyra. Efter 7-årig folkskola började han arbeta i skogen, vilket ledde till att han sökte till Skogsbruksskolan i Radnejaur i Arjeplogs kommun. Det var också där han träffade Barbro, som skulle bli hans livskamrat. 

Sedan fortsatte han på inslagen linje med skogsskola i Älvsbyn och fick sin första anställning som kronojägare i Harads. 

Barbro och Sture gifte sig 1964. Dottern Åsa föddes 1966 och Rita 1969. 

Familjen flyttade 1969 till Malå då Sture fick jobb som kronojägare på Domänverket i Malå.  

Sture var en duktig idrottsman och blev mycket framgångsrik som skidskytt. Han tävlade för Sverige i både VM och OS. Till de främsta framgångarna kan räknas flera SM-guld, ett VM-guld i stafett, samt ett VM-silver och två VM-brons i stafett. Som erkännande för sina idrottsprestationer erhöll han “Stora grabbars märke."  

Efter avslutad karriär fortsatte han att tävla i skidåkning och fältskytte. Han genomförde och “vann” världens längsta skidlopp på den tiden - Nasafjäll till Arjeplog, 15 mil.

Ett av Stures största intressen var jakt och fiske och han spenderade mycket tid i skogen och på fjället. Intresset höll i sig ända fram till slutet och trots att sjukdomen var ett hinder, var hans vilja och längtan stark. 

Jakthundar och en roll som domare för jaktprov var en annan del av jakten som engagerade honom. 

Han var även en duktig knivslöjdare.

Som person var Sture målmedveten, handlingskraftig, rättrådig och engagerad. Han stred gärna för det han trodde på och tyckte var viktigt. En sådan sak var höjning av jaktarrendet, där han skapade folkopinion i frågan. Genom åren ägnade han även mycket tid åt fiskevård och restaurering av vattendrag. 

Han verkade som hemvärnschef under flera år. 

Sture tyckte om att ha folk omkring sig och hade många vänner.

Han lämnar ett stort tomrum efter sig och saknaden efter honom är stor. Han blev 88 år. 

 Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!