Stig Öhlund

Stig Öhlund, Skellefteå.

Dödsfall 11 mars 2023 05:00

På morgonen den andra mars avled Stig Öhlund vid 87 års ålder på Sunnanäng Äldreboende efter en kortare tids sjukdom med infektioner. Han var den siste av fyra syskon, barn till Anna och Rudolf Öhlund i Storbränna, Fällfors. Stig växte upp på gården med jord- och skogsbruk som huvudnäring och började vid 13 års ålder arbeta i skogen. Hans äldre bror Olle avled tragiskt i 17-års åldern efter en blindtarmsinfektion. Stig hade två systrar, Gunborg och Lena. Som enda son kvar blev det han som övertog gården när Rudolf tidigt fick reumatism. 

Med små medel men en aldrig sinande arbetsenergi drev han gården och utökade så småningom skogsarealen. Han träffade sin stora kärlek och livskamrat Barbro Holmkvist 1957 och de gifte sig 1959. Det första barnet Anita föddes 1961 och 1966 kom sonen Johnny.

Stig och Barbro drev tillsammans gården ända fram till sin pension. Stig arbetade även på båtfabriken i Norrlångträsk hos bröderna Sandström. Hans intresse för skogen resulterade i ett välskött hemman som han förvaltade på bästa sätt.

Stig var en varm person med en glad och positiv inställning till livet och alla var välkomna till dem. Det fanns alltid tid för en kopp kaffe eller en god måltid trots mycket arbete och långa dagar. Han tyckte om att sjunga och diktade visor till många i sin närhet som med åren blev en hel samling i en pärm.
Barnbarnen Daniel och Carolina togs alltid emot med öppna armar och fick vara med i gårdens sysslor, vilket uppskattades av dem. När sedan barnbarnsbarnen kom var de lika uppskattade besökare. 

Efter pensionen gjorde han många snickeriarbeten med lekstugor, grillplatser, vindskydd, bänkar och bord och allt såldes i samma takt som han tillverkade. Vid 80-års ålder fick han diagnosen Alzheimers men han kom hela tiden fram till sin död att känna igen sina nära och kära och var alltid glad och tacksam att få träffa dem som hälsade på hos honom.

Stig kommer att vara mycket saknad men vi kommer ihåg honom med varmt och glatt minne för han hade inte velat att vi skulle vara ledsna för hans skull. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa