Stellan Petersson

Stellan Petersson, Vallen.

Stellan Petersson.

Stellan Petersson.

Foto: Privat

Dödsfall2024-09-21 05:00

Vår älskade far Stellan Petersson avled på Skellefteå lasarett, den 14 juli 2024.

Stellan dog i sviterna av en lunginflammation som förvärrats av KOL, han blev 81 år gammal.

Stellan föddes som andra barnet till Alida och Karl Petersson 1943, och hade fyra syskon.

Som ung var Stellan atletisk och innehade under många år rekordet i höjdhopp i byarna där han tävlade och han hade också lätt för att lära i skolan, särskilt inom naturämnen. I unga år en riktig snobb med ärvd guldrova i västfickan.

Efter realexamen och sedan militärtjänstgöring som gruppchef i mitten av 60-talet började han studera till lärare inom matematik, fysik och kemi vid Umeå Universitet. Efter studierna flyttade han och hans dåvarande fru Christina i början av 70-talet till Vindeln för att undervisa, där de senare fick två söner. Efter deras skilsmässa bodde Stellan i Umeå under mitten av 80-talet, där han även under en kort period studerade mot läkarlinjen, innan han återvände till födelseorten Hökmark och läraryrket. Stellan träffade Gunhild, sin sambo, i Skellefteå och de bodde sedan tillsammans i Vallen till hans bortgång.

Stellan hann under sin tid som lärare tjänstgöra i Umeå, Vindeln, Lövånger och Skellefteå. Som lärare inom fysik och kemi var han omtyckt – "Den bäste!" enligt utsago.

Utöver skolan var några av hans intressen schack, jakt och antikviteter. Schack var ett tidigt intresse där han nådde flera framgångar – bokhyllan var full med pokaler.

Stellan förblev hembygden trogen och var en hängiven besökare på dom flesta auktionerna i trakten. Han föresatte sig att förvärva hela uppsättningar av alla möjliga gamla bruksredskap som användes förr inom bondekultur. I Vallen deltog han på hembygdsdagar med en arrangerad tavla med diverse okända föremål som besökare sedan fick gissa användningen av, "Gissa prylen".

Ett annat intresse Stellan hade var en fascination över andevärlden, det okända och livet efter detta, och kanske får han nu sina svar på de frågorna.

Vila i frid älskade pappa.

Sönerna Andreas och Björn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!