Steffan Holmgren

Steffan Holmgren.
Steffan Holmgren.

Steffan Holmgren, Täby.

Dödsfall 10 januari 2024 05:00

Steffan Holmgren, Täby, somnade in efter en kort tids sjukdom den 29 december på Danderyds sjukhus. Han blev 88 år. Närmast sörjande är hustrun Eva och döttrarna Ylva, Kerstin och Malin med familjer. 

Steffan föddes och växte upp i Nyland utanför Skellefteå. Han var äldsta barnet till Astrid och Gunnar Holmgren som drev jordbruk. Hans far byggde även möbler och - känd som Norrlands “döderhultare” - täljde träfigurer. Steffan fick tre syskon: Gudrun, Sture och Sören. 

Som ung hade Steffan många intressen. Han gillade fiske och idrott och var duktig både på längd- och stavhopp. Han intresserade sig också för flygplan och byggde flygplansmodeller; han framkallade bilder, tillverkade egna fyrverkerier och lagade till exempel gamla radioapparater och skivspelare.  

Steffan var väldigt duktig i skolan och efter studentexamen studerade han vid Chalmers Tekniska högskola; 1961 fick han provanställning som lärare på Balderskolan i Skellefteå och träffade där sin blivande fru, Eva Block. Den 24 augusti 1965 gifte de sig i Danderyds kyrka. På Balderskolan arbetade Steffan fram till pensionen, dock tog han ett sabbatsår 1985/86 då han var involverad i projektet Viking, Sveriges första satellit vid Esrange Space Center i Kiruna.

Efter flytten till Täby Kyrkby 2002 belönades han med sju barnbarn. 2006 drabbades Steffan av en stroke med efterföljande afasi som blev värre med åren. Böcker slutade han dock aldrig att konsumera och fortsatte att besöka biblioteket ända till slutet.

Steffan stod ut på många sätt; han var intelligent, rolig, varm och nyfiken. Han älskade kultur och intellektuell utveckling men var samtidigt helt opretentiös. 

Han tyckte mycket om att resa till de svenska fjällen och runt i Europa, att besöka utställningar och kyrkor. Steffans intressen var breda: konst, film, sport, musik, historia, arkitektur, astronomi, flygplan och litteratur av alla de slag. Hans livliga och mångfacetterade personlighet kommer att vara mycket saknad. 

Eva och barnen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa