Sonja Sandström

Sonja Sandström, Skellefteå.

Sonja Sandström

Sonja Sandström

Foto: Harry Sandström

Dödsfall2023-09-21 05:00

Sonja Sandström föddes en snöoväders kväll i Hörnefors. Hennes pappa Magnus fick då söka sig ut i snöstormen för att leta efter samhällets barnmorska. Sökandet ledde honom till biografen där man just då visade den första talfilmen. En måttligt glad barnmorska fick avbryta tillställningen för att återgå till sin profession. Enligt pappans anteckningar föddes flickebarnet klockan 23.45 den 17 januari 1931 som sladdbarn i familjen Söderberg. Hennes uppväxt som yngsta barnet med ”gamla” kristna föräldrar påverkade naturligtvis hennes livsstil och värderingar. 

Sommaren 1952 träffade hon sin blivande make Harry i Hörnefors. De båda ungdomarna blev snart ett par och gifte sig strax före midsommar 1954. Paret öppnade och drev tre ICA-butiker i Basttjärn, Östersund och Skellefteå tillsammans. 

1956 föddes den äldre dottern Lena och dottern Ann-Caroline föddes 1963. Med åren utökades den egna familjen med 8 barnbarn och 6 Barnbarnsbarn till stor glädje och tacksamhet för Sonja och hennes man Harry.

1976 började paret känna att det tunga arbetet som företagare tog ut sin rätt och sökte andra inriktningar i sitt arbete. Sonja som ända sedan ungdomen önskat att arbeta med barn, tog nu chansen att förverkliga sin ungdoms drömarbete och studerade till förskolelärare och arbetade både professionellt och ideellt med barngrupper.

Sonja och hennes man hade även ett gemensamt hundintresse under 70 och 80-talet bland annat som två av initiativtagarna till Skellefteå Hundkapp, samt den första hundkapplöpningsbanan i Skellefteå. Klubben hette på den tiden Vinthundsklubben. Paret tävlade även med egna vinthundar, inte utan viss framgång.

Sonja hade också "skrivklåda", som hon kallade det, och skrev både sånger och dikter. Två av hennes diktböcker ”Evighetsfrön” och ”Barndomsminnen från Västerbotten” finns utgivna och går att låna på Sara kulturhus. Sonja tyckte också om sång och musik samt var sångledare för Skellefteåbygdens och MHF´s Luciatåg under några år. 

Den kristna tron och arbetet i Equmeniakyrkan och Gideoniternas bibelspridningsarbete har varit en viktig del i Sonjas liv så länge hälsan och krafterna stod henne bi.

Den 10 september 2023 har Sonja lämnat oss efter ett långt och innehållsrikt liv och fått flytta hem till Herren. Vi hoppas och tror, som hennes övertygelse var, att vi snart träffas där igen.

Till sist ett varmt tack till personalen på äldreboendet Tor för kärleksfull vård och omhändertagande.
 

Harry Sandström med familj
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!