Sonia Lundsten

Sonia Lundsten, Boliden.

Sonia Lundsten.

Sonia Lundsten.

Foto: Privat

Dödsfall2023-02-11 05:00

På natten den 4 februari 2023 avled vår kära Sonia Lundsten (Lundmark), 71 år gammal, lugnt och stilla i hemmet. Sonia växte upp i Boliden. Där började också vår vänskap.

Sonia utbildade sig till lärare, ett yrkesval som för henne nog närmast kan beskrivas som ett kall. Efter lärarhögskolan i Umeå arbetade hon ett par år i Värmland och Västergötland innan hon återvände till sin hembygd, den första tiden som lågstadielärare i Jörn. Men innan återvändandet åkte hon till Bergamo i Italien där hon utbildade sig i Montessoripedagogiken under ett år. Senare gick hon också speciallärarutbildningen i Umeå. I Kågeskolan arbetade hon under många år innan det blev dags för pension. Barnen, speciellt de med stort behov av stöd och hjälp blev hennes ”ungar”, de hon värnade mest.  

När man var ute med Sonia stötte man ofta på före detta elever som ville prata lite. Och under den tunga sjukdomstiden träffade hon gamla elever i sina yrkesroller inom vården.

Sonia var en bokläsare, musikälskare och konstälskare, ständigt intresserad av att lära nytt och mer. Hon gjorde många resor. Förutom Italien blev det till exempel en studieresa till Kina, konstkurs på Capri och resa genom USA. Hon besökte också många av Europas huvudstäder tillsammans med lika konstintresserade vänner.

Hennes besök hos mig i Stockholm var förstås alltid fyllda med konstutställningar och gärna också en eller annan teater. Då kunde hon också ta chansen att följa med mina söner till skolan under en dag.

När Sonia en dag behövde hjälp av en snickare träffade hon Gösta som blev mannen i hennes liv. De skapade sitt gemensamma hem i Nyträsk. Där förverkligade de också drömmen om det vackra huset vid vattnet. Hembygdens och släkternas historia var stora intressen hos båda två. Här i Nyträsk blev de kvar tills de flyttade till Boliden för ett par år sedan. 

Hon hann med mycket Sonja

Vi saknar henne så. 

Ingert Nilsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!