Solweig Johansson

Solweig Johansson
Solweig Johansson

Solweig Johansson, Skellefteå.

Dödsfall 28 juni 2023 05:00

Solweig Johansson har avlidit efter en tids sjukdom. Hon föddes 1938 i Ragvaldsträsk som nummer tre av fem barn till Edit och Alf Lindberg. Under stor del av uppväxten bodde hon i Boliden, där hon var sportsligt mycket aktiv och väldigt framgångsrik inom alltifrån friidrott till handboll.

Hon träffade och gifte sig med Olle Johansson. I några år bodde de i Laisvall innan de flyttade tillbaka till Boliden. Tillsammans fick de tre barn.

Ett av Solweigs intressen var att rita hus och tillsammans med Olle byggdes fritidshus i både Kankberg och Ammarnäs, där de sedan spenderade mycket tid.

Nästan hela yrkeslivet undervisade hon barn och ungdomar på Bolidenskolan, först som gymnastiklärare och sen som vikarie, bild- och speciallärare, där hennes goda hjärta och omtanke om andra fick blomma ut. Även utanför arbetstid betydde rörelse mycket för henne och hon lärde bland annat många "Boli-ungdomar" att dansa, ledde gymnastikgrupper och tränade handbollslag.

Olles arbete tog dem till Spanien och på 90-talet bodde de några år utanför Sevilla innan de flyttade tillbaka till Boliden. Efter att Olle blott 59 år gammal avled 1998, som följd av en lungsjukdom, valde Solweig att flytta tillbaka till Spanien där hon köpte ett eget hus i Torrevieja – även om hon sedan tillbringade somrarna i Ragvaldsträsk där hon ärvt en liten stuga. Under tiden i Torrevieja träffade hon Rune och tillsammans utforskade de världen och fastnade för Thailand. Mamma sålde boendet i Spanien och lät bygga ett nytt egendesignat hus i Hua Hin 2005 som blev vinterbostad i många år. På grund av sjukdom flyttade Solweig tillbaka till Sverige 2014 och hyrde då en lägenhet i Skellefteå.

Solweig var kreativ, engagerad och arbetsam. Hennes fritidsintressen inkluderade handarbete och konsthantverk - och hon älskade att sticka, väva, skapa i keramik och måla tavlor. Hon var en vinnarskalle och gillade att tävla, även om detta på äldre dagar fick utlopp i lite lugnare matcher som kortspel och boule.

Genomgående genom livet njöt hon av sol och värme och det hittade hon verkligen under åren i Spanien och Thailand, men även somrarna i Kankberg och Ragvaldsträsk samt vid otaliga sport- och påsklov i Ringsele, där favoritsysselsättningen var att ligga på ett renskinn i en bäckravin och jobba på solbrännan.

Hon var självständig med stark egen vilja och stor integritet, såg sällan hinder, gick sin egen väg och gjorde alltid det hon själv ville göra.

Det sista året bodde mamma på Tor omsorgsboende.

Hon sörjes närmast av barn, barnbarn, barnbarnsbarn, övrig släkt och vänner.

Carina, Magnus och Edde

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa