Solveig Bergström

Solveig Bergström, Kåge.

Solveig Bergström

Solveig Bergström

Foto: Magdalena

Dödsfall2023-02-25 05:00

Sent på kvällen den 13 februari somnade mamma in, oväntat trots en längre tids sjukdom. 

Mamma föddes som första barnet till Amy och Adolf Lundkvist. Efter sju år som ensambarn kom syskonen. Sigbritt, Harriet, Jan- Östen, och sist, men inte minst, Jonny. 

Som ung arbetade mamma bland annat på ett av fiken i Kåge och som hembiträde på Getberget. Sedan började hon arbeta på Skega, där även grannpojken, och sedermera maken, Lennart arbetade. 1966 gifte sig mamma och pappa och efter tips från kompisen Leif köpte de tomt i Kåge där de byggde ett hus. Två år senare kom jag. Enligt tidens normer stannade mamma då hemma med mig. 

I början av 70-talet skilde sig mamma och pappa och hon fick då söka arbete. På arbetsförmedlingen erbjöds hon jobb på Algots, vilket hon inte alls var intresserad av. Men hon hann bara hem så ringde arbetsförmedlaren och erbjöd henne arbete som truckförare på Hiab Foco, vilket hon snabbt tackade ja till. Så gick det till när hon blev en av de tre första kvinnorna som anställdes för att arbeta på verkstadsgolvet på Foco. 

Som på de flesta verkstäder hade männen gröna eller blå overaller och praktiska skor med stålhätta. De tre kvinnorna fick orange overaller och skorna med stålhätta hade klack, de var ju ändå kvinnor. Klackeskorna ersattes snabbt med mer praktiska skor, men namnet ostkrokarna hängde nog med ett tag. 

På Foco träffade hon Åke som flyttade hem till oss. De levde tillsammans fram till 2007 när Åke till vår stora sorg gick bort. 

När Foco gjorde stora neddragningar blev mamma arbetslös. Så småningom hamnade hon på Skega igen där hon arbetade fram till sin pension. 
 

På fritiden umgicks mamma gärna med sina älskade syskon och deras familjer, samt med sina vänner. Vårvintern njöt hon gärna av skoterturer och av att ligga på ett renskinn och njuta av vårsolen. På sommaren var det husvagnen som gällde, och turen gick ofta ända till Karlskrona med flertalet stopp efter vägen för att umgås med Åkes syskon. Att följa med i vänners båt till Gullsand och tillbringa hela dagen med sol och bad för att sedan avsluta dagen med middag på Klovaskär tyckte hon mycket om.

Mamma diagnostiserades med alzheimers 2015 men har hållit sig förvånansvärt klar och frisk under flera år. Våren 2022 flyttade hon från huset i Kåge som hon och pappa byggt. Då flyttade hon till Regnbågen på Anderstorp där hon kom att trivas väldigt bra. 

Älskad, saknad men aldrig glömd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!