Signea Fredriksson

Signea Fredriksson, Stockholm.

Signea Fredriksson.

Signea Fredriksson.

Foto: Privat

Dödsfall2022-05-07 05:00

Signea Fredriksson, född Larsson, somnade lugnt och stilla in den 20 april. Hon blev 92 år. Signea var dotter till Seth och Signe Larsson, född i Kattisträsk som nummer 5 i en syskonskara på 6 syskon. Sina barndomsår hade hon i Kattisträsk och flyttade sedan 1936 med familjen till Lund (Skellefteå). 

Signeas religiösa morfar betydde mycket för henne och hon drogs som ung till kyrkan. När familjen bodde i Lund brukade hon på söndagarna hjälpa klockaren att ställa i ordning för gudstjänst i Landskyrkan. De hade då något slags ”trampverk” för att ringa i klockorna. 

Signeas pappa dog 1946 när hon var 16 år. De äldre syskonen var då utflugna eller hade jobb. Signea ville ta över jordbruket, men fick inget gehör för det. ”Det skulle en liten flicksnärta inte klara av” var förmodligen ett citat från banken. 

Signea flyttade till Stockholm där hon träffade sin blivande make Eivind Fredriksson. De gifte sig 1949 och tillsammans drev de, fram till pensionen, Ejes Färghandel på Skånegatan 80 på Söder i Stockholm. Affären blev en samlingspunkt för de boende i kvarteren där man träffades och pratade ett tag när man skulle köpa fotogen till kaminen, glödlampor, tvål, smink eller kanske till och med en burk färg.

Med 6-dagars arbetsvecka och ibland bara 14 dagars semester var lediga stunder en fröjd med sommarboende i Sorunda, där de odlade jordgubbar som älskades av syskonbarnen. Ett stort intresse var sportfiske. På somrarna när de var ute och campade, stannade de och fiskade. Det skulle gärna vara en fjällsjö och de besökte Gautosjön vid flera tillfällen. Och långa promenader runt Söder med den bortskämda taxen Sorina fanns det alltid tid för.

Signea hade en fin sångröst och till äldsta broders dragspel- eller orgelmusik sjöng hon gärna och högt. Signea var också engagerad i civilförsvaret och var en duktig canastaspelare. 

Maken Eje avled 2020 så de sista åren bodde Signea ensam kvar i lägenheten vid Södra Station.

Vi saknar en sprallig person som älskade knäckebröd, men bara med äkta smör och kall mjölk till, och hon gav sig alltid tid att umgås med sina släktingar så fort tillfälle gavs. 

Syskonbarnen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!