Ruth Sjöberg

Ruth Sjöberg, Skelleftehamn.

Ruth Sjöberg.

Ruth Sjöberg.

Foto: Privat

Dödsfall2023-11-25 05:00

Ruth Sjöberg växte upp i Härnösand men flyttade som 19-åring till Ursviken efter hon träffat sin blivande make Sten Viklund. Därefter blev det flytt till Sävenäs och redan som 21-åring hade hon två små barn. Livet som ung mamma i en arbetarbarack med utedass och utan indraget vatten var inte enkelt men mamma var redan som ung en mycket arbetsam, ordningsam och ihärdig person. Allt eftersom tiden gick blev det flytt till allt modernare bostäder. Tid frigjordes från hemarbete så hon kunde arbeta alltmer utanför hemmet. Hon jobbade, under många år, på Konsum i Skelleftehamn.

När mamma var i 50-årsåldern träffade hon sin andra make Torsten Sjöberg. Tillsammans byggde de upp ett gemensamt hem i Frostkåge. Stor gästfrihet, generositet, optimism och värme präglade deras hem. Släkt och vänner var alltid välkomna och i hemmet möttes besökare alltid av trevlig samvaro och god mat. Både mamma och Torsten var mycket barnkära så barnbarnen älskade Frostkåge och ofta sov de över utan sina föräldrar.

Vintermånaderna spenderade mamma och Torsten ofta vid medelhavet. Cypern var ett favoritresemål. Där knöt de många nya bekantskaper med människor från hela landet. Väl hemma igen, på vårvintern, tog vardagssysslorna vid. Torsten snickrade och mamma vävde, sydde, bakade och lagade mat. Även köksträdgårdsodling var ett intresse.

Mycket underhåll av alla småhus på tomten i Frostkåge och en stor gårdsplan blev till slut för arbetsamt, så mamma och Torsten flyttade till en lägenhet i Skelleftehamn och precis som tidigare var gästfriheten stor. Alla var alltid välkomna.

Efter ett antal år i Skelleftehamn blev mamma änka och hennes hälsa började, så småningom, svikta. En flytt till Trygghetsboendet och sedan Skärgårdshemmet i Skelleftehamn blev med tiden ett måste men mamma trivdes överallt och hennes sista tid på Skärgårdshemmet med fantastiskt fin personal blev bästa tänkbara för hennes sista tid i livet. En helt enastående personal tog hand om mamma på allra bästa sätt. 

Vår mamma, svärmor, mormor, farmor, gammelmormor och gammelfarmor - en oförglömlig, mycket snäll, barnkär, släktkär, ordningsam, generös och omtänksam person har nu, som 90-åring, lämnat oss. Hon efterlämnar ett stort tomrum men samtidigt finns massor med fina minnen. 

Vi är tacksamma för allt hon gav. 

Kalle och Margareta med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!