Ruth Eriksson

Ruth Eriksson, Burträsk.

Ruth Eriksson

Ruth Eriksson

Foto: Privat

Dödsfall2024-03-02 05:00

Ruth Eriksson avled måndag den 19 februari efter en längre tids sjukdom. Mamma föddes i Långträsk- Villvattnet som sjunde och yngsta barnet till Fritjof och Frideborg Eriksson. Hon började arbeta redan som 14-åring som barnpiga sedan på Tempobaren. Men det var ändå genom Stuvboden som hon startade tillsammans med Berit som hon fick sitt namn ”Stuvruth” och alla visste vem hon var. 

Affären firade 20 års jubileum innan den såldes. De sista åren innan pension arbetade hon på Vuxenskolan och fick efter drygt 50 år i arbetslivet en väl unnad pension. Mamma träffade vår pappa Eskil och giftermålet stod i Burträsk 1963. Året efter föddes dottern Pia och 1974 kom så äntligen ”lillMia” till allas vår glädje. 1975 stod det nybyggda huset på Sundbrogatan klart. 

Mamma blev änka 2013 men bodde kvar i huset några år trots att sjukdomen Skelleftesjukan började plåga henne allt mer. Sista åren bodde hon i en trevlig lägenhet med utsikt över Burträsket, och där fick hon snabbt umgänge med grannar social som hon var. De sista månaderna bodde hon på Burträskgårdarna innan hon fick somna in. En otroligt energisk och hurtig mamma har fått vila nu, hon var den som vaknade först och lade sig sist. Mycket skulle hinnas med: tvätt, bak, städa, trädgård, sy kläder, sticka, plocka bär och fiska, för att inte tala om alla middagar som hon bjöd både familj och vänner på. På 70-talet spelade hon fotboll i Burträsk damlag och en rolig anekdot är att damerna skulle möta pojklaget och där spelade Plobben som sen kom att bli hennes måg. 

Pia och Mia 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!