Rut Lundberg

Rut Lundberg, Skellefteå.

Rut Lundberg.

Rut Lundberg.

Foto: Jörgen Lundberg

Dödsfall2024-02-17 05:00

Den tredje februari 2024 somnade vår mamma Rut in efter flera års sviktande hälsa. Hon föddes 1939 i Snierra, Arjeplog, som äldsta dotter i en syskonskara på fyra, en syster och två bröder. Skolan gick hon i Arjeplog där hon bodde på skolhemmet. Hem åkte hon ibland på loven. Studenten tog hon i Piteå och åkte sedan till Uppsala för ytterligare studier. Hon återvände till norra Sverige 1963, och började arbeta på Skega. Nästan i samma veva träffade hon vår pappa och de gifte sig i juli 1965 i Arjeplogs kyrka. Jag, Gunnilla, kom till världen i november 1966. Knappt ett år senare köpte de hus på Mobacken och där blev hon kvar till sin bortgång. 1969 föddes Jörgen och familjen blev fulltalig. 

Under vår uppväxt var mamma till en början hemma och tog hand om hemmet och familjen. Hon var mycket mån om oss och nästan varje dag när vi kom hem från skolan väntade mellanmål i form av nyponsoppa med grädde och nybakat bröd. Mamma gillade bakning och matlagning, läsa böcker och fysisk aktivitet. Det sistnämnda i form av längdskidor och om somrarna promenader och löpning. Hennes uppväxt som same präglade hennes fritidsintressen senare i livet med mycket utevistelse och bärplockning. 

När vi började skolan gjorde också mamma det, som lärarvikarie. Mestadels arbetade hon på Brännanskolan, där blev hon kvar till dess att vi gått ut högstadiet. 

Efter några år bytte mamma bana och SAF blev hennes nya arbetsgivare. Hon arbetade även åt ME ett tag och året då hennes första barnbarn var på väg hade hon en projektanställning i Örnsköldsvik. Hon gillade yrkesmässiga utmaningar och var inte rädd att prova på nya saker. 

Strax efter att hon fyllt 60 slutade hon arbeta och några år senare fick hon diagnosen myasthenia gravis. Denna sjukdom kämpade hon med fram till sin bortgång. Pappas frånfälle 2005 gjorde henne inte friskare och hon kämpade så gott hon kunde med stor hjälp av hemtjänsten. Det är med sorg i hjärtat vi tvingas ta farväl, men vi är tacksamma för den tid vi fick. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!