Rune Widmark

Rune Widmark, Klösan.

Rune Widmark

Rune Widmark

Foto: Elisabeth Widmark

Dödsfall2024-10-12 05:00

En vacker höstdag, den 30e september, nåddes vi av beskedet att Rune gått bort. Det hjärta som under många år brunnit för din maka, dina barn och dina barnbarn hade då slagit färdigt.

Rune föddes som det yngsta barnet till jordbrukarna Karl och Ruth Widmark, bosatta på Klösan. Rune fick tidigt lära sig hjälpa till både på gården och i skogen, och det var något som präglade hela hans liv. När brodern Arne och systern Annsofie flyttade till Stockholm respektive Bjurholm och systern Inger flyttade till Skellefteå valde Rune att stanna kvar på sin hemgård. Efter genomförd ingenjörsutbildning i elteknik på Balderskolan fick han jobb som konstruktör på Boliden. Där träffade han Siv som blev hans livskamrat och tillsammans flyttade de ihop i en lägenhet på Wesslaugatan i Boliden. Under dessa år utbildade Rune sig till diplomerad ingenjör och arbetade samtidigt med olika projekt i Bolidens gruvor (Laisvall, Stekenjokk, Aitik, Garpenberg, Kristineberg, Renström och Enåsen).

1975 skedde flytten tillbaka till Klösan. Då hade Robert fötts, och 1976 föddes Mikael, följd av Elisabeth 1981. 1987 startade Rune eget företag. Från början fortsatte han jobba med gruvindustri, till exempel Björkdalsgruvan, men därefter mer och mer med Skellefteå Kraft. Rune utbildade sig även till besiktningsman, och hade där ansvar för revisionsbesiktning av elektriska anläggningar i större delen av Västerbotten. På fritiden har Rune alltid velat hålla igång. Många har Rune hjälpt med olika eluppdrag eller byggnationer. Vintertid var det naturligt för Rune att tillbringa mycket av sin tid i den skog som tillhörde hemmanet. Även älgjakten var central i Runes liv, där han var en del av Klösans jaktlag i 48 år, varav jaktledare i 20 år. Utöver detta var Rune även engagerad i orientering och höll under många år Sandfors elljusspår preparerat. På senare år har även mycket tid tillbringats i stugan i Ammarnäs. Rune har alltid varit en person som ställt upp och haft tid för sina barnbarn. Skulle de på en orienteringstävling eller ville de åka skridskor eller skidor, ordnade Rune det. Även om orken med åldern kanske inte gjorde att han kunde hänga med sina barnbarn på allt, var han alltid intresserad av att hålla kontakten med dem och uppdatera sig om vad de höll på med.

Tråkigt nog fick allt ett plötsligt slut sista september, då den bästa make, far, farfar, morfar och svärfar vi någonsin önskat oss hastigt rycktes ifrån oss. 

Vila i frid.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!