Rolf Sandström

Rolf Sandström.
Rolf Sandström.

Rolf Sandström, Norrlångsträsk.

Dödsfall 11 mars 2023 05:00

Rolf Sandström föddes 1937 i byn Norrlångträsk. Han var son till Naimi och Knut Sandström. Då modern gick bort i unga år växte han och brodern Arne upp med pappa Knut.

Han träffade sin fru, Mai-Britt, 1959 och de gifte sig 1962. 1963 flyttade de från Skellefteå till Rolfs hemby Norrlångträsk där de köpte ett äldre hus som de renoverade. Tillsammans fick de två barn, Annika och Inge.

I sin ungdom jobbade Rolf på ett glasmästeri i Skellefteå och där grundlades kunskapen om inramningar och glas vilket senare resulterade i en verksamhet med ramtillverkning under åren som kom. På äldre dagar drev han även under en tid en konst och ram-affär i Skellefteå.

Under 60-talet startade Rolf och brodern Arne båttillverkning i byns nedlagda skola. Verksamheten växte successivt och fabriken byggdes ut i etapper. Företaget kom i huvudsak att ägna sig åt tillverkning av båtar som kom att heta Uttern båtar, samt diverse andra produkter som till exempel jordkällare. Rolf ägnade sitt yrkesliv fram till pensioneringen åt företaget och var även engagerad i starten av balkongtillverkningsföretag i Fällfors. I Norrlångträsk är företaget verksamt och fortfarande tillverkas bland annat båtar här, numera under namnet Sandström. Att det skulle finnas arbetstillfällen på orten var en stor drivkraft för Rolf.

Privat ägnade han sig gärna åt att läsa och han var väldigt intresserad av historia, kanske framför allt bygdens historia. Han släktforskade och gjorde bland annat en kartläggning över gårdarna i Norrlångträsk som han sammanställde i en bok. Hans goda känsla för formgivning gav sig även i uttryck att han målade en del tavlor.  Man kan nog utan överdrift säga att han var en mycket händig och mångkunnig person som intresserande sig för själva hantverket.

Hans bortgång har lämnat oss med stor sorg och saknad men vi kommer att minnas honom med stor kärlek och tacksamhet, för den omtänksamma, lågmälda och snälla person han var och vad han överlag betydde för oss i familjen.

Annika och Inge

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa