Rolf Degerman

Rolf Degerman, Skellefteå.

Rolf Degerman.

Rolf Degerman.

Foto: Leif Degerman.

Dödsfall2023-10-06 05:00

Fina kära pappa Rolf somnade stilla in 92 år gammal den 12 september.
Pappa växte upp i Skelleftehamn med sin familj, son till Bertha och Ernst Degerman och storebror till Gunnar.

Pappa utbildade sig till Ingenjör och gifte sig tidigt med min mamma Barbro. De fick två barn, mig och min syster Marie.

Pappas första anställning var på Br Wikströms där han konstruerade Universalsaxen 301 som blev en storsäljare. Alvar Lindmark blev då intresserad av pappa och erbjöd honom jobb som konstruktör på Alimak. Pappa blev Alimak trogen livet ut. 

Han var uppfinnaren personifierad och hade ett 20-tal Alimak-patent på Kuggstångs- och Stigortshissen. En del i framgången låg troligen i att Alvar och Rolf var uppfinnare som hade en uttalad strategi att kunna tänka tvärtom. 

Rolf blev sedermera Exportchef och startade upp Alimak Inc när vi bodde i San Francisco. Det blev för pappa därefter väldigt mycket resande jorden runt under många år. Han sålde bland annat specialhissar till Frihetsgudinnan, Eiffeltornet, Triumfbågen och en vit Platåhiss till påven i Rom. 
Den första skidliften sattes också upp på Vitberget och är fortfarande kvar.

Här i Skellefteå var han med om att starta upp Expolaris och tillsammans med andra uppfinnare (bland andra Kjell Lindskog) Uppfinnarföreningen och Företagskuvösen. Där blev det många SKAPA-priser för uppfinningar inom Hjälpmedel. När pappa gick i pension startade han och jag företaget Rollei där vi konstruerade och tillverkade Arbetsrullstolar. 

Mamma och pappa tyckte mycket om att resa, att få vara med vänner i stugan i Kroksjön och att spela Bridge tillsammans. De var också aktiva i Skellefteå Teaterförening. 

Jag vill avsluta med en anekdot som sammanfattar pappa i allmänhet och Alvars och pappas samarbete i synnerhet: 
Den religiöse Alvar tog tillsammans med pappa Rolf fram Kuggstångshissen eller Jakobs stege som Alvar ville kalla den eftersom den gick upp mot himlen. Med anledning av att de tänkte utanför boxen konstruerade de samtidigt Stigortshissen som tvärtom tog sig ned i underjorden. Den var helt unik för sin tid och blev den första produkt som Alimak blev kända för i världen.

Tomrummet och saknaden efter Rolf är stor men fylls med många fina minnen. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!