Roland Boström

Roland Boström, Uttersjöbäcken.

Roland Boström.

Roland Boström.

Foto: Privat

Dödsfall2022-10-29 05:00

Vår käre Roland Boström avled den 23 november i en ålder av 83 år. Han var yngst i en syskonskara av fyra barn till Karl och Ottilia Boström i Uttersjöbäcken. Han var tidigt arbetsam och hjälpsam i familjens lantbruk där han kunde plöja redan som 8-åring, samt även senare prova på skogsarbete med häst. 1961 gifte han sig med Ebba Johansson, dotter till skräddaren Erik Johansson, Lövånger. Hon kom till byn och jobbade som postföreståndare. 

Efter några år föddes dottern Helen. Genom åren arbetade han bland annat hos Gustavsson grus samt som väderobservatör och båtman till lotsen i Bjuröklubb. Efter utbildning arbetade han åt Sjöfartsverket med arbete på både fyrar och på Deccastationer samt Sjöfartsverkets elverkstad i Umeå. Under den perioden hade han också gått samman med äldsta brodern Rune om lantbruket.

Han byggde även en sommarstuga i mitten av 70-talet med goda byggråd av sin svåger i Sävar. Stugan kom att användas så ofta det gick och ibland  som ett kärt utflyktsmål. Där fick de också många goda vänner.

Han var en man som ofta var på språng men försökte släppa allt vid kalas och hade länge roligt åt de tillfällen då släkt och vänner träffats, speciellt då de klätt ut sej. Tyvärr hade han oturen att vara med om en arbetsplatsolycka i Holmsund och en bilolycka där han hade turen att hinna stanna sin egen bil. 

Genom åren fick han hjälpa sin fru efter hennes operationer av bland annat struma och senare en hjärntumör. I de tuffa perioderna fanns många gånger svåger och svägerska i Lövånger som på många sätt ställde upp.

Kring 80-talet drabbades han själv av reumatism som senare också krävde operationer. Trots sin egen värk fortsatte han att hjälpa nästa generation inom lantbruket ända upp i 80-års åldern. 

Intresset för motorer och teknik var nog lika stort som för jakt, jakthundar och fisket. I familjen fanns oftast minst en jakthund och trots hundgård var de oftast inne som kära familjemedlemmar. Det var mycket musiklyssnande i bilen, det spelades bland annat Jim Reeves, Richard Clayderman, senare tid Benny Andersson, det var även uppskattat när hustrun Ebba spelade på piano på övervåningen.

Han blev änkeman 2007 och på senare tid var telefonen en länk till vänner och bekanta, bland annat Gunvor, en kär vän som han hade daglig kontakt med och tillsammans löste de deras kluriga korsord.

Vi saknar honom enormt och kommer förstås plocka fram de glada minnen vi sparat och vi känner stor tacksamhet för allt han, trots värk, orkat ge. 

Dottern Helen med familj 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!