Roger Eklund

Roger Eklund, Järvträsk.

Roger Eklund

Roger Eklund

Foto: Mattias Wikberg

Dödsfall2023-04-01 05:00

Den 16 Mars somnade vår vän Roger in.
Han växte upp i Järvträsk som yngsta barnet av fyra till Andreas och Sara Eklund. Roger föddes med en ärftlig sjukdom som kom att prägla hans liv, men han var en kämpe, gnällde aldrig, hade glatt humör, ett smittande skratt och en härlig humor.

Redan som liten var Rogers intresse för maskiner och lastbilar stort. Hemma på gården fanns en traktor och i byn fanns två åkerier, och hos Jan-Olov Hedlunds Åkeri tillbringade Roger många timmar med att tvätta och städa lastbilen.

När tillfälle gavs, så följde Roger gärna med i lastbilen. Det gemensamma intresset förde Roger samman likasinnade i Glommersträsk.

Hans moped, som lackerades röd och gul, A-Frakts färger, underlättade besöken där. Efter avslutad gymnasieutbildning vid fordonsprogrammet på Sandbackaskolan i Arvidsjaur och körkort så fick Roger jobb på Forslunds Bil, Volvo i Arvidsjaur som reservdelsman. 

Han var mycket plikttrogen och kunnig och när firman bytte ägare så följde Roger med, hans sista arbetsgivare var Lelu AB. Roger besökte med sina vänner många maskinmässor och traktorvisningar, han var på Elmia Lastbil i Jönköping 2002, Mittia i Ljusdal och när han fyllde 40 så besökte han med vänner Aitikgruvan i Gällivare.

Han följde också flera gånger med Bo "Scania-Bosse" Fjällström och ett antal chaufförer när Scania hade karavaner med lastbilar som skulle flyttas mellan visningsorter.

Det var resor som både Roger och vi uppskattade. Vi hade alltid roligt tillsammans. 

Han hade en fin samling av modeller och ett stort bibliotek med böcker och filmer om lastbilar och maskiner. Även sport intresserade Roger och han missade inte många ishockeymatcher i Glommersträsk då det begav sig. Han var engagerad i Järvträsk byastugeförening och i många år träffade man alltid Roger i entrén till Kvarnfesten i Järvträsk.

Roger bodde kvar i sitt föräldrahem i Järvträsk till 2017 när orken inte längre räckte till för att sköta hushållet. Han flyttade till en lägenhet i Glommersträsk där det var närmare till hjälp med det som behövdes och där fanns också hjälpsamma vänner som ställde upp vid både problem med modern teknik, som han inte alltid uppskattade, som andra praktiska sysslor.

Roger tog gärna, när orken fanns, en promenad och stannade gärna och pratade en stund. Det var alltid trevligt att besöka Roger för en pratstund och en kopp kok-kaffe. Han var rak, ärlig och stod upp för sina åsikter.

Vi saknar Roger, men har många ljusa, roliga minnen kvar.
Vi önskar honom vila i frid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!