Per-Nils Pilto

Per-Nils Pilto.
Per-Nils Pilto.

Per-Nils Pilto, Ammarnäs.

Dödsfall 11 januari 2024 05:00

Onsdagen den 27 december somnade vår älskade make och pappa in omgiven av sina nära. Han var född renskötare i Svaipa sameby.

Renen kom att bli det viktigaste ändå fram till livets slut. Han växte upp i Svaipavalle i en syskonskara om fem. Han gick sexårig nomadskola i Arjeplog och därefter fortsättningsskola i Gällivare. Efter det blev det renskötsel som han vigde sitt liv åt.

Han var en mycket kunnig renskötare och hade en kännedom om renskötsel och renmärken som få, han var en lassokastare av rang.

Älgjakt var hans största intresse och han var en mycket duktig älgjägare och många äro de älgar som hans sikte fällt i backen. Han var en inbiten fiskare och näten skulle i sjön sommar som vinter.

Han trivdes bäst i fjällen och höstvistet i Gavas var ett ställe som låg honom varmt om hjärtat.

Han var en mycket social person och han tog sig alltid tid för pratstund och ingen gick oberörd förbi efter ett möte med honom.

Det fanns alltid en historia att berätta eller ett citat från någon som han mött eller känt. I sitt första äktenskap fick han två döttrar, Ella-Marit och Inger-Marja. Han kom att gifta om sig med Ingrid och de fick 30 fina år tillsammans.

Vår älskade Per-Nils är nu borta men i våra minnen lever han alltid kvar som den mycket snälla och fina människa han var.

Han fattas oss.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa