Per-Gösta Bergfors

Per-Gösta Bergfors, Tingsryd.

Per-Gösta Bergfors.

Per-Gösta Bergfors.

Foto: Privat

Dödsfall2023-10-18 05:00

Barnläkaren och musikjournalisten Per-Gösta ”P-G” Bergfors, Tingsryd, har avlidit 94 år gammal. Han efterlämnar sambon Barbro Hallerborn, barnen Mia, Halena, Pelle, Frida och Johannes samt barnbarn. 

P-G:s tillvaro var besjälad av klassisk musik. Han verkade oförtröttligt med att dela sin passion med andra. Samtidigt arbetade han helhjärtat med sjuka barn under första delen av sitt yrkesliv.

Efter en harmonisk uppväxt i Örnsköldsvik vidtog medicinska studier i Uppsala. Han kom sedan att verka som barnläkare vid Skellefteå lasarett under drygt tjugo år. Där blev han mycket uppskattad av såväl personal som föräldrar och barn. P-G var en framsynt och stridbar klinikchef med bestämda åsikter. Jag var underläkare hos P-G och blev nära vän för alltid. P-G deltog samtidigt livligt i staden kulturliv, inte minst med otaliga musikrecensioner i tidningen Norra Västerbotten.

En mycket stor arbetsbörda bidrog till byte av yrke och bostadsort med flytt till Göteborg 1981. Nu blev han musikjournalist vid Göteborgsposten, ett drömyrke för P-G. Utöver oräkneliga artiklar i musikaliska ämnen skrev han ett tiotal böcker med biografier om kända kompositörer. Mozart var hans favorit. Han medverkade i tv och var musikvärd i radions P2 i många år. I decennier arbetade han i ledningen för Junseleveckan med musik och konst. 

Friidrotten var viktig för P-G, vi bevakade flera stora mästerskap tillsammans. Han älskade att spela tennis och fortsatte regelbundet till 89 års ålder. Bakverk intogs med stor förtjusning, inte minst semlor där han ansåg sig inneha inofficiellt världsrekord med minst 6000 uppätna. 

De senare åren levde han med Barbro som stod för stöd och kärleksfull omsorg då hälsan efterhand sviktade.

P-G var ändå nöjd med sitt långa och rika liv och ansåg sig själv vara ett Söndagsbarn: ”Musik, tennis och semlor var mina passioner”.

Vi minns en generös, flitig, anspråkslös och passionerad musikälskare med ett stort och bullrigt skratt. Sverige är nu en musikprofil fattigare. 

Hans Beijer, vän och kollega

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!