Pelle Vidmark

Per-Gustav ”Pelle” Vidmark, Skellefteå.

Pelle Vidmark.

Pelle Vidmark.

Foto: Privat

Dödsfall2022-10-29 05:00

Född 1937-02-16. 

Tisdagsmorgonen den 18 oktober, under den vackrast, tänkbara soluppgången somnade vår far, make, svärfar och farfar stillsamt in med sonen Lars vid sin sida. Pelle blev 85 år. 

Pappa var född och uppväxt på en gård i Grundnäs. Han var den nionde i en syskonskara av 12. Syskonen har genom hela livet stått varandra nära. Många trevliga kalas och tillställningar har det blivit med syskon och deras respektive. 

Efter att ha provat på några arbeten, bland annat som slaktare, kom pappa in i byggbranschen. Han började som snickare på Larco, och slutade som arbetsledare på PEAB. De kunskaper han förvärvade delade han gärna med sig av till både kollegor, syskon och barn. Arbetstimmarna i sönernas respektive hus blev många och en klassisk Pellereplik som vi alla minns var när de vid dränering grävde av vattenledningen till huset. Han öppnade då dörren och ropade ”Har du koke kaffe?” Lika lugn som alltid.

Pelle och Monica gifte sig i oktober 1963. Vigseln var ett dubbelbröllop tillsammans med hans bror Albert och hans Inger.

Tillsammans med mormor och morfar skapade de ett sommarparadis i Ragvaldsträsk. År 2000 byggdes stugan ut så pappa och mamma kunde tillbringa hela somrarna i stugan. Både barn och barnbarn har fått många fina sommarminnen därifrån! Otaliga timmar tillbringade pappa med fiske i båten med barnen och sedan med barnbarnen. 

1969 stod huset på Rågvägen klart, till stor del byggt av pappa och hans syskon. Där fanns generösa utrymmen för oss att växa upp på i en lugn omgivning. De bodde kvar i huset till 2007 då de flyttade till lägenhet. Grannarna har förblivit goda vänner genom hela livet.

Pappa och mamma fick två barn, Björn, född 1966, och Lars, född 1970. Mormor och morfar stod hela tiden nära familjen. De hjälpte till med barnpassning, skjutsar och andra praktiska sysslor och pappa hjälpte dem med deras hus i Skelleftehamn, som när det skulle rustas eller klippas gräs. Många mil i skidspåren och ett antal motionslopp kan Björn berätta om från sin uppväxt. Med tiden utökades familjen med två svärdöttrar och sex barnbarn. Alla möttes hela tiden med samma kärlek och glädje från pappa!

Vi kommer att minnas pappa Pelle för hans positiva inställning och hans stora vilja att hjälpa till. Han var alltid aktiv och ville väl. Även senare i livet när han hade svårt att röra sig var den positiva hållningen oförminskad och han mötte mamma, barnen, barnbarnen och deras hundar med stor kärlek och ömhet. 

Sönerna Björn och Lars 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!