Ove Nilsson

Ove Nilsson, Lappvattnet.

Dödsfall 6 augusti 2022 05:00

Burträsknejden blev en profil fattigare när Ove Nilsson, Lappvattnet, efter en tids sjukdom, somnade in på Skellefteå lasarett. Det hände lördagen 30 juli. Ove blev 84 år. 

Ove var född och uppväxt i Lappvattnet och bodde där hela sitt liv, de senaste 20 åren tillsammans med sin sambo Monika Berg.

Sedan han övertagit hemgården efter sina föräldrar Uno och Göta försörjde han sig dels som självverksam skogsbrukare men arbetade också under lång tid som skogsarbetare åt MoDo. De senaste åren fram till pensioneringen arbetade han på Snidex i Burträsk.

Ove var en duktig skytt och hängiven jägare. Han tävlade framgångsrikt i grenarna skeet, älg och viltmål men hans bästa gren var jaktstigs-skyttet, som var en populär tävlingsform på 1970-talet. Han var allmänt intresserad av djur och natur och månade alltid om viltet samtidigt som han också ägnade sig åt jakt i alla dess former. Han engagerade sig i jaktfrågor, där han alltid ställde sig på viltets sida, och han betjänade förtroendeuppdrag inom Burträsk jaktvårdskrets.

Ove jagade inte heller bara på hemmamarkerna. Hans jaktintresse tog honom världen över vilket en imponerande trofésamling i villan i Lappvattnet vittnar om. Här finns allt från svartbjörn från Kanada, kudu från Namibia och kronhjort från Ungern. 

Han älskade också jaktens idrott och hans favoritjakt framför andra var rävjakten med drivande hund eftersom den ställer så stora krav på jägarens uthållighet och förmåga att röra sig snabbt i skog och mark. Som genom ett ödets förutskickelse blev också en räv det sista vilt han fällde. Den var dessutom hans 300:e i ordningen. 

Han var också idrottsintresserad med tonvikt på fotboll och ishockey och alltid väl uppdaterad ifråga om både vardagshändelser och storpolitik. Han läste mycket och i Albert Eklundh hade han en säker broder och favoritförfattare eftersom de delade passionen för rävjakt.

Snarfyndig och kvick i repliken var andra utmärkande egenskaper hos Ove som närmast sörjes av sambon Monika och hennes barn och barnbarn, sina systrar Inga-Maj och Agneta med barn och barnbarn samt en stor skara jägarvänner och skyttekompisar. 

Bernt Karlsson 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Nils Lestander

Nils Lestander
Dödsfall

Anders Holmgren

Anders Holmgren
Dödsfall

Leif Hällgren

Leif Hällgren
Dödsfall

Ove Granlund

Ove Granlund
Dödsfall

Nils-Gunnar Oldman

Visa fler